Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP Türkiye’de Hiç Olmadığı Kadar Popüler: Üç Yıllık Bekleyiş Bitiyor mu?

En büyük kripto para birimlerinden biri olan XRP bu hafta 0.75 dolara kadar yükselerek yatırımcıların yüzünü güldürdü. Hemen hemen bir yıl gibi bir süreyi 0.30 doların altından işlem göreren geçiren XRP/USD, bu yıl iki kata varan oranlarda değerlendi. Google verilerine göre XRP bu sırada gerek Dünya genelinde gerekse Türkiye özelinde popülerliğini de artırmayı başardı.

The Block ekibinden Larry Cermak bugün paylaştığı tweet ile Google Trends verilerindeki hareketliliğe dikkat çekti. Özellikle XRP ve Ethereum (ETH) gibi iki altcoin üstünden örnek veren kripto para araştırmacısı, Google’da XRP için yapılan aramaların keskin bir şekilde yükselişe geçtiğini belirtti. Cermak bu grafiği “Aman tanrım!”  yorumuyla paylaştı.

Üç yıl aradan sonra yeniden popüler

Son birkaç ayı Tether’ın (USDT) gerisinde geçiren XRP bu hafta yaşadığı yükselişle birlikte 24 milyar dolarlık bir piyasa değeri elde etti. Böylece yeniden en büyük üçüncü kripto para haline gelen coin, an itibarıyla 0,50-0,55 dolar aralığından işlem görmekte.

Blockchain devi Ripple tarafından geliştirilen bu coin Aralık 2017’de Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralarla yükselişe geçerek kendi rekoruna doğru ilerledi. Yatırımcılar bundan neredeyse üç yıl önce XRP/USD grafiğine baktıklarında XRP fiyatının 3 dolardan fazla olduğunu gördüler. XRP fiyatı an itibarıyla bu seviyeden bir hayli uzak. Fakat altcoin, popülerlik bakımından 2017’yi anımsatmaya başladı.

Google’da belli terimlerin arama hacmini gösteren Google Trends, XRP için yapılan aramaların sayısında büyük bir artış olduğuna işaret ediyor. Aralık 2017 – Ocak 2018 aralığında fiyattaki artışın da verdiği etkiyle popülerlik kazanan coin, ilerleyen aylarda daha az ilgi gördü. Fakat son günlerde yaşanan gelişmeler XRP’yi aylar, yıllardır görülmemiş bir popülerliğe kavuşturmuş gibi görünüyor. XRP fiyatı son 7 gün içerisinde yüzde 80; son 14 gün içerisinde yüzde 113, son 30 gün içerisinde yüzde 114 yükseldi.

google-xrp-ripple
Dünya genelinde XRP terimi için yapılan aramalar

Türkiye’de de popülerleşmeye başladı

Google’da Dünya genelinde yapılan aramaların neredeyse 2017 seviyelerine yaklaştığı görülebiliyor. Buna benzer bir yükseliş trendinin Türkiye için de geçerli olduğu söylenebilir. Google Trends verilerine göre Türkiye’deki kripto para yatırımcıları günümüzde bu altcoin hakkında 2017’nin sonundan ve 2018’in başındakinden bile daha fazla arama yapıyorlar.

ripple-xrp-google-turkiye
Google Türkiye’de XRP için yapılan aramalar, 1 Aralık 2017’den 27 Kasım 2020’ye kadar.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!