Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in 4.2 Milyar Dolarlık Bitcoin ve Kripto Paraya El Koyması Soru İşaretleri Doğurdu

Çin mahkemesinin PlusToken dolandırıcılık davası kapsamında, Bitcoin arzının %1’inin de içinde bulunduğu 4.2 milyar dolarlık kripto parayı ele geçirdiğini açıklamasının ardından netleşmeyen bazı detaylar dikkat çekti. Dolandırıcılıkla bağlantılı olduğu söylenen fonlarda 100 günü aşkın süredir herhangi bir hareketin olmadığı belirtildi.

Dün yayınlanan mahkeme kararına göre, Çin polisi gelmiş geçmiş en büyük kripto para dolandırıcılık vakası olan adlandırılan PlusToken çetesine ait 4.2 milyar doları aşan kripto para birimlerine el koydu. 200 bine yakın Bitcoin, 830 binden fazla Ethereum, yaklaşık 1.5 milyon Litecoin ve çok daha fazla kripto para ele geçirildi. Bu kripto paraların yasalara uygun şekilde milli hazineye gideceği aktarıldı.

cin-plustoken-kripto-para-bitcoin

Hudson Rock kurucu ortağı ve CTO’su Alon Gal, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile konuya yönelik kafa karışıklığını dile getirdi. Gal, PlusToken’la ilişkili kripto paraların 100 günü aşkın zamandır hiç hareket ettirilmediğini söyledi.

“Burada bir şeyler ters gidiyor”

Çin merkezli PlusToken projenin şu ana kadarki en büyük kripto para dolandırıcılığı olduğu düşünülüyor. Çin polisinin bugün uzun süren soruşturmanın ardından PlusToken’a ait kripto paralara el koyduğunu açıklaması sektör genelinde büyük yankı uyandırdı. Fakat bu yankı beraberinde soru işaretleri de getirdi.

Alon Gal Twitter hesabından yaptığı paylaşımla ilginç bir noktaya parmak bastı: Çin polisinin “el koyduğunu” açıkladığı kripto paralar 100 gündür herhangi bir şekilde kullanılmıyor. Gal buna kanıt olarakkanıt olarak Etherscan linkini gösterdi.

100 günden uzun süredir hiç hareket göstermeyen bu hesaplardan nasıl kripto paralara el konulabileceğini irdeleyen Gal, “Polisler bu cüzdana yalnızca kendilerinin erişebileceğinden emin olmalılar.” dedi. Hudson Rock yöneticisi, aksi takdirde polisin yalan söylüyor olabileceğini açıkladı. Çünkü kendisi şu soruya yanıt bulamıyor:

“Çin polisi bu kripto paralara onları hareket ettirmeden nasıl el koyabildi ki? Tabii eğer bu kripto paralara uzun bir süre önce el konmadıysa.”

Kripto paralar 100 gündür kıpırdamadılarsa, bu nasıl el koymak?

Three Arrows Capital CEO’su Su Zhu da 55 bini aşkın takipçiye sahip olan Twitter hesabından konu ile ilgili görüşlerini paylaştı. Alon Gal’ın yorumlarını paylaşan Su Zhu; 100 gündür hareket ettirilmemiş bu kripto paralara, Çin’in açıkladığı şekilde nasıl el konacağını anlamadığını belirtti. Su Zhu açıklamasının ardından, bunun öyle ya da böyle kripto para piyasası için bullish bir sinyal olduğunu da ekledi.

Hem olayla hem de Gal’ın iddiaları ile ilgili bir yorum da Binance CEO’su Changpeng Zhao’dan (CZ) geldi. CZ “Dolandırıcıları ve hatta parayı yakaladılar fakat kurbanlara para iadesi yok” yorumunda bulundu. Çin’in el konulan kripto paraların mağdur olanlara değil de ulusal hazineye geçireceğini açıklamasının ardından CZ, “dolandırıcılardan uzak durmayı öğrensek iyi olur.” dedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!