Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yanlış Gönderilen Kripto Paralar Borsa Tarafından Geri Alınabilecek! Mahkeme Borsa Lehine Karar Verdi

Borsalar tarafından yanlış veya fazla gönderilen tokenlerin borsaya mı iade edileceği yoksa kripto paraların gönderildiği kişiye mi ait olduğu konusunda çokça tartışılan bir konu olarak gündeme oturdu. Yakın tarihlerde Kanada içerisinde de hizmet veren bir borsa benzer bir durum yaşadı ve taraflar olay sonunda mahkemelik oldu. 12 Eylül tarihli davada, Kanada’nın batısındaki bir eyalet olan British Columbia Yüksek Mahkemesi, tokenlerin yasal ve gerçek sahibinin bunları takip edip geri alma yetkisine sahip olduğuna hükmetti.

Karar Yargıç Ronald A. Skolrood tarafından verildi ve Singapur menşeli blockchain hizmet firması Copytrack tarafından yanlışlıkla yatırımcı Brian Wall‘a gönderilen 530 Ethereum tokenini geri alabileceğine hükmedildi.

Mahkeme emrine göre, Copytrack Şubat ayının başlarında ilk dijital para arzını başlattığında, Wall da katılımcılar arasında yer aldı ve 530 CPY tokeni – Copytrack’in kripto para birimi – satın almak için girişimde bulundu. CPY’lerin 530 tanesinin o zamanki değeri 601 dolar civarındaydı. ICO firması ise yanlışlıkla 530 CPY yerine 530 ETH gönderdi ki ETH’lerin o zamanki toplam miktarı 381,476 dolara tekabül etmekteydi. Bugünkü mevcut değerleri ise basın saatine göre 120.000 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Kullanıcı konu hakkında borsaya bir bilgi vermedi ve Copytrack’in olayı fark etmesinden kısa bir süre sonra, Wall’a ulaşıp ETH tokenlerinin iadesi talep edildi. Wall ilk olarak miktarı ödemeyi reddetti ve tokenleri başka bir kripto para platformu hesabına taşıdı. Şirket tarafından yapılan bir kaç istek üzerine, Wall tokenleri geri iade etmeyi kabul etti. Yine de, sonradan anlaşıldığı üzre Wall’ın cüzdanındaki miktar tam 5 ayrı cüzdana aktarılmış. Wall söz konusu transfer işlemlerinin yasa dışı bir şekilde ”bilinmeyen” bir üçüncü parti tarafından yapıldığını ve artık tokenlere sahip olmadığını ifade etti.

Olaylar mahkeme bir karara ulaşmadan ve yasa dışı yollarla yapılan işlemler takip edilemeden yatırımcının ölmesi ile daha da karmaşık bir hal aldı.

Mahkemenin konu hakkında verdiği karar ise şu şekilde:

”Ether tokenlerinin sınıflandırılmasından bağımsız olarak bunların Copytrack’in mülkü olduğu şüphesizdir ve yanlışlıkla Wall’a gönderildikten sonra yapılan talep doğrultusunda iade edilmediği gibi Wall’ın da bunlar üzerinde hak iddia etme durumu söz konusu değildir. Ether tokenlerine ne olduğu konusu belirsiz olsa da, bu durum tokenlerin mal sahibi Copytrack’e iade edilmesi hususunu değişikliğe uğratmaz.”

Mahkeme daha sonra Copytrack’in 529.8273791 adet Ether tokeninin Copytrack tarafından takip edilip geri getirilmesine hükmetti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment