Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yarım Milyar İnsan Bilmeden Kripto Para Madenciliği Yapıyor

Reklam engelleme programı Adguard en popüler 100,000 web sitesini kripto para madencilik yazılımı için analiz etti. Analiz sonucunda 500 milyondan fazla insanın kripto para madenciliği yaptığını ve “ne olduğuna dair hiçbir fikirlerinin olmadığını” keşfettiler. Yazılımı çalıştıran her site 3 haftada yaklaşık 43,000$ kazanıyor.

Yarım Milyardan Fazla İnsan Etkilendi

Adguard kısa süre önce yaptığı analiz sonucunda web sitelerinin, kullanıcılarının tarayıcılarına erişerek kripto para madenciliği yaptığını ortaya çıkardı. Alexa tarafından sıralanan en iyi 100.000 web sitesi denetlendi. Co-founder ve CTO Andrey Meshkov perşembe günü şirketinin bulgularını paylaştı.

“Şu anda tarayıcı madenciliği için en popüler çözümler olan Coinhive ve JSEcoin kodlarını aradık.”

Analiz sonucunda bu web sitelerinden 220 tanesinin kripto para madencilik yazılımını kullandığı ortaya çıktı. Hedeflenmiş olan ilk dört ülke ABD, Hindistan, Rusya ve Brezilya.

“Bir kullanıcı ana sayfasını açtığında madenciliği başlatan ve 500 milyon kişinin kümelendiği 220 site bulduk.Bu insanlar tüm dünyada yaşıyorlar; ABD, Çin, Güney Amerika ve Avrupa ülkeleri, Rusya, Hindistan, İran’dan kullanıcılarla dolu siteler var . Liste bu şekilde devam ediyor.”

Reklamları Madencilik Gelirleriyle Değiştirme

Adguard, bir kripto madencilik yazılımı çalıştıran her web sitesinin, incelenen üç haftalık süre içerisinde yaklaşık 43.000 dolar kazandığını belirtti. Meshkov, “Kazanılan para milyonlar olmasa da  neredeyse sıfır maliyetle üç hafta içinde kazanılıyor” dedi ve ekledi “Video yayın platformları, madenciliği yapmak için ideal çünkü sitelerini tarayıcılarında uzun süre açık tutan büyük bir kitle var.”

En büyük torrent arama motoru olan The Pirate Bay‘in, yakın zamanda CBS‘nin Showtime web sitelerinde kullanılan Coinhive‘ı kullandığı ortaya çıkmıştı.

Meshkov’un önerisi ise şu şekilde:

“Bir web sitesinin, etik yoldan kitlenin bilgisayarları aracılığıyla madencilikle para kazanması için,  öncelikle kullanıcılardan izin istemesi ve onlara çıkma imkanı sağlaması gerekmekte.Aslında böyle bir uygulama, madenciliği reklamlardan bile etik yapabilir. Sonuçta, kimse bize bir web sitesinde reklam görmek isteyip istemediğimizi sormuyor.”

Coinhive ekibi, kripto para madenciliği için web sitesi operatörlerinin kullanıcılardan  CPU‘larını kullanmadan önce izin istemeleri gerektiğine dair bir açıklama yaparken Meshkov, bu tavsiyenin uygulanmasının zor olduğunu söyledi.”Örneğin gizli madenciliği yasaklayamazlar.” dedi ve kullanıcı izni olmaksızın kripto para komut dosyalarını çalıştıran web sitelerini önlemenin başka yollarının bulunduğunu da sözlerine ekledi. Cloudflare adında popüler bir CDN hizmeti, kısa süre önce hesapları askıya almaya ve kullanıcı izni olmaksızın madencilik yapan sitelere hizmet vermemeye başladığını, ayrıca bazı reklam engelleyici ve virüsten koruma programlarının da tarayıcı madenciliğini engelleyen özellikler eklediğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment