Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırımcı: Bitcoin, Geleneksel Piyasaların Korku Ölçeri Haline Geliyor

Kredi riskleri arttıkça, kurumsal yatırımcılar paraları için daha güvenilir yollar aramaya başlıyor ve bu durum, kendini çeşitli süreçlerde belli ediyor. Bunlardan birisi de CBOE Volality Index ya da kısa adıyla VIX. 

Yastık Altı Parası

Yatırımcı Brian Stutland’a göre, geleneksel finansal piyasaların gidebileceği yönü kestirmede artık temel referans Bitcoin olacak. CNBC’nin Fast Money isimli programına katılan Stutland; Bitcoin’in artık yavaş yavaş yeni bir VIX’e dönüşmeye başladığını ve iyi bir gösterge olma yolunda ilerlediğini belirtti.

Bilindiği üzere VIX, piyasaların volalitesini ve korkusunu çok iyi yansıtan bir parametre. Öyle ki bu göstergeyi, borsaların korku metresi olarak görenler dahi var.

Stutland, Bitcoin’in bu alanda VIX’e oranla daha önemli bir gösterge olduğunu ifade ederken, şunları söyledi:

”Dikkatli bir şekilde bakarsanız, Bitcoin ile VIX arasında son 30 günde ciddi bir korelasyon olduğunu görürsünüz. Artık yavaş yavaş piyasada kredi riskini Bitcoin’e bakarak tahmin etmeye başladık. Kripto paraların gittiği yer aslında tam olarak burası. Bu ürünler, yavaş yavaş bankacılık sektöründeki kredi riskinin önemli birer ölçütü olacaklar.”

Bitcoin’in ve diğer kripto para piyasaların halen tam manası ile düzenlenmemiş olduğunu belirten Stutland, sözlerine şunları da ekledi:

”Bitcoin temel olarak yatırımcıların parasını bankadaki hesap defterlerinden çekip kendi cüzdanlarına aktarmasının bir yolu. Yani aslında, yastık altında sakladıkları parayı dijital dünyaya taşımaları sonucu oluşan bir şey.”

Bankaların son dönemde uyguladığı kredi politikalarının birçok yatırımcıda tedbir olarak karşılık bulduğunu da belirten Stutland, kredi riskinin yükseldikçe piyasada daha çok volalite olacağını da sözlerine ekledi. CNBC’nin dün akşamki verisine göre VIX Cuma günü 12.69 seviyelerinde iken dün 18.39’lara dek yükseldi.

Bitcoin price charts

Öte yandan Bitcoin fiyatları da hafif de olsa giden ayı piyasası trendini kırmayı denedi. Yazının kaleme alındığı dakikalarda bir Bitcoin yüzde 1.8’lik düşüşle 7 bin 359 dolardan işlem görüyor. 

Bitcoin’in artışı ya da azalışına alt koinler de görece benzer tepkileri veriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment