Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yedi Merkez Bankası ile BIS’ten Ortak Dijital Para Raporu

Yedi büyük merkez bankası ile Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan dijital para araştırması sonucunda, kamu kurumları ile özel sektör arasında yapılacak iş birliğinin önemi vurgulandı.

Ortak olarak yürütülen çalışmada, dijital merkez bankası paralarının (CBDC) finans sisteminin güvenliğini ve istikrarını etkileyebileceği, dolayısıyla “dikkatli bir şekilde tasarlanması ve uygulamaya konması” gerekeceği açıklandı.

Merkez bankalarının alabileceği önlemlere örnek olarak; vatandaşların cüzdanlarında tutabileceği CBDC miktarına limit koymak ve CBDC’ye erişebilecek kullanıcılar için bazı kriterler getirmek gibi adımlar sıralandı.

Geçen yılki çalışmanın devamı niteliğinde olan rapor Avrupa, ABD, İngiltere, İsveç, İsviçre, Japonya ve Kanada merkez bankalarının katılımı ile hazırlandı.

Araştırmacılar farklı ödeme sistemleri arasında kolay bir para akışı sağlanabilmesi gerektiğini ve bu nedenle birlikte çalışabilirliğin, CBDC projeleri için “temel bir özellik” olacağını belirtiyor.

Bu özelliğin sağlanabilmesi için teknik altyapıya, oluşturulabilecek ortak hukuki çerçevelere ve veri ile mesajlaşma standartlarına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini açıklayan araştırmacılar, bu süreçte karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ilgili alanların paydaşları ile görüşülmesi gerektiğini vurguladı.

Dijital para çalışmasında yer alan merkez bankaları, konuyla ilgili hem yurt içinde hem yurt dışında kurdukları diyalogları güçlendirmeyi planlıyor.


Görsel: Uluslararası Ödemeler Bankası binası (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!