Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Binance İddiası: Yaptırımlara Rağmen Rusya İşlemleri Devam Mı Ediyor?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara uyduğunu dile getirirken kanıtların aksine işaret ettiği iddia edildi.

The Wall Street Journal (WSJ) 22 Ağustos tarihinde yayınladığı haberde, Binance’in uygulanan yaptırımlara uyduğu yönde ifadeler verdiğini ancak elde edilen verilerin aksine işaret ettiğini aktardı.

Verilen bilgilere göre toplanan veriler Binance’in söylemlerinin aksine borsa üzerinde yoğun miktarda Ruble alım-satımının devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca Rus vatandaşların yaptırım uygulanan bankalardaki fonları aracılar yardımıyla Binance’e aktarabildikleri ve borsada dönen Ruble ticaretinde sıklıkla yaptırım uygulanan bankaların kullanıldığı ortaya koyuldu. Binance’in 2019 yılından bu yana çalıştığı Belize merkezli Advanced Cash isimli bir ödeme şirketinin Rus fonlarının borsaya taşınması için kullanılan araçlardan biri olduğu dile getirildi.

Advanced Cash sözcüsü, Mart 2022 tarihinden bu yana herhangi bir Rus bankasıyla çalışmadıklarını söyleyerek iddiaları yalanladı.

Bunun yanı sıra yaptırım uygulanan bankaların Ruble alım-satımında kullanıldığına yönelik borsanın resmi iletişim kanallarında da sık sık konuşmalar yapıldığı tespit edildi. Bu konuya dair pek çok yazılı ve görsel kanıtın bulunduğu ifade edildi.

Binance’in Rusya’daki işlem hacimlerinin 2022 yılının başından bu yana azaldığı ancak son zamanlarda ağırlıklı olarak Tether (USDT) işlemleriyle yeniden yükselişe geçtiği belirtildi. Kullanıcıların ABD yaptırımlarını aşmak için Tether kullandığı yinelendi.

Konu hakkında açıklama yapan bir Binance sözcüsü, borsanın küresel yaptırım kurallarına uyduğunu söyledi. Sözcü, borsanın yaptırım kapsamına giren tüm aktörleri Binance platformlarına erişmemeleri için engellediklerini ifade etti.

Bunun yanı sıra Binance’in eşler arası hizmet (P2P) konusunda Rusya’da veya herhangi başka bir yerde bankalarla ilişkisi olmadığı da sözcünün söylemleri arasında yer aldı. Sözcü, Binance’in herhangi bir yaptırım listesinde yer alan hiçbir geleneksel finansal şirketle iş birliği yapmadığının altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi üzerine başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) olmak üzere pek çok yargı bölgesi Rusya’ya karşı ekonomik ve siyasi birçok yaptırım uygulamıştı. Bu yaptırımlara kripto para şirketlerinin de uyması zorunlu tutulmuş ve Binance gibi pek çok kripto para şirketi Rusya’ya verdiği hizmetleri durdurduğunu açıklamıştı. Ancak 5 Mayıs tarihinde ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Binance’in söylemleri aksine yaptırımlara uymadığı gerekçesiyle borsa hakkında soruşturma başlattığı belirtilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!