Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’den Eski Devlet Yetkilisine Bitcoin Madenciliği Yüzünden Ömür Boyu Hapis!

Yasak olmasına rağmen bir Bitcoin (BTC) madencilik tesisini örtbas ettiği gerekçesiyle tutuklu olarak yargılanan Çin Komünist Partisi eski üyesi Xiao Yi müebbet hapse çarptırıldı.

Yerel bir ajans 22 Ağustos tarihinde yayınladığı haberde, Çin’in eski devlet yetkilisi Xiao Yi’nin cezasına karar verildiğini açıkladı. Xiao Yi, müebbet hapse çarptırıldı ve tüm mal varlıklarına el koyuldu.

İlk olarak 8 Ocak tarihinde medyanın önüne çıkartılan Yi, görev yaptığı Jiangxi eyaletinde bir Bitcoin madencilik tesisi Jiumu Group Genesis Technology’yi örtbas etmiş ve onu bir veri hizmetleri saklayıcısı olarak göstermişti. Ayrıca şirkete çeşitli teşvik ve krediler verilmesine yardımcı olarak devlet hazinesini de 345 milyon dolar zarara uğratmıştı. Yi, çıkartıldığı yayında bu nedenle Çin halkından özür dilemişti.

Mahkemede 2017-2021 yılları arasında Yi’nin parti sekreteri olarak görevini kötüye kullandığı ve Bitcoin madencilik tesisini örtbas ve yardım ederek kamu malına ve ulusal çıkarlara önemli zararlar verdiği söylendi. Yi’nin ayrıca 2008-2021 yılları arasında siyasi gücünü istismar ettiği ve 17,1 milyon dolar değerinde rüşvet aldığı da mahkemede verilen ifadeler arasında yer aldı.

Yi bu suçlamalar doğrultusunda, siyasi rüşvet kabul etme suçundan ömür boyu hapis ve şahsi mal varlıklarından men cezası, görevi kötüye kullanmak suçundan ise altı yıl hapis cezası aldı. Yi bunun yanı sıra tüm siyasi haklarından da ömür boyu mahrum bırakıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!