Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni FED Adayı Bitcoin Fiyatını Arttırıyor Olabilir

Bitcoin 14 bin $ seviyesini geçmeyi başarırken bu artışın neyden kaynaklandığı oldukça merak ediliyor. Bu sorunun cevabı kripto para sektöründe olmayabilir. Artış Federal Rezerv’in yeni adayı Marvin Goodfriend’den kaynaklanıyor olabilir.

Goodfriend bazıları tarafından hayalperest olarak tanımlanırken kimileri tarafından “gelmiş geçmiş en kötü Fed adayı” olarak tanımlanıyor. Nereden baktığınıza göre değişir. Biz Koin Bülteni olduğumuz için Goodfriend’in FED’e ne kadar iyi bir aday olup olmadığı bizi pek ilgilendirmiyor. Ancak Goodfriend’in, Bitcoin piyasasına olumlu bir etkisi oluyor olabilir ve biz de bununla ilgileniyoruz. Goodfriend’in nakit-karşıtı görüşleri kimi tarafından parasal anlamda bir boğma hissi oluşturacağı yönünde yorumlanırken kimisi tarafından ABD hükûmetinin bireylerin kişisel finansal durumlarına şuana kadar hiç olmadığı kadar burnunu sokabileceği yönünde yorumlanıyor.

Sıfırın Altı

Goodfriend önceden yaptığı bir yorumda, kağıt para sayesinde insanların finansal özgürlüklerini ellerinde tutabildiklerini söylemişti. Goodfriend, bir kriz olması durumunda bunun sorun yaratabileceğini düşünüyor. Genellikle kriz durumlarında Fed, müşterilerin ve iş yerlerinin kredi limitini arttırabilmek için faiz oranlarını düşürür.

Sorun burada başlıyor. Eğer olur da Fed bu vadesiz hesaplarda ve birikimlerde faiz oranını sıfırın altına indirmeye karar verirse insanlar para kaybetmemek adına basitçe gidip hesaplarındaki parayı kağıt olarak çekerler. Bu da insanlara bir özgürlük sağlıyor. Paralarının değerini koruyabilme özgürlüğü. İşte Goodfriend bundan pek haz etmiyor. Çünkü Goodfriend yukarıda verdiğimiz örnek ile birlikte kağıt paranın, Fed’in ekonomiyi kontrol etme gücünü kısıtladığına inanıyor.

Böylesine sert bir para politikası Bitcoin fiyatında yaşanan artışın kaynağı olabilir. Bitcoin gibi dijital ve merkezi olmayan bir para, Federal Rezerv’in kontrolü dışına çıkmayı sağlıyor. İnsanların finansal özgürlüğünü elinden almak isteyen birinin Fed’in başına gelmesi pek çok insanı Bitcoin’e geçmeye teşvik edecektir.

Tabii ki bu durum Bitcoin’in yaşadığı artışın yegane sebebi değil. Özellikle Bitcoin vadeli işlemlerinin büyük bir etki yarattığı düşünülüyor. Ancak bu haber bazında bakarsak Goodfriend ilerleyen zamanlarda Bitcoin’e iyi bir dost olabilir…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment