Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Teknolojiler Sanatla Buluşuyor: Tablodaki Gizli Kodu Çözene Kripto Para

Sanatçı Andy Bauch’un yeni tablo serisi “New Money” (Yeni Para) sanatı ve kripto paraları bir araya getiriyor. Soyut kodları lego çizimlerinin içine saklayan sanatçının tabloları her biri en az 9 bin dolar içeren cüzdanların private keylerini temsil ettiği söylendi.

Kodları görebilen herhangi biri, cüzdandaki parayı alma imkânına sahip olabileceğinden, bu tabloları satın almak alıcının direkt private key’e sahip olacağı anlamına gelmiyor. Fakat Bauch alıcılara ipucu vereceğini söylüyor. Bu ipucu da tabloyu satın alan kişilerin gizlenen private key’i bulması için kolaylık sağlamış olacak.

Tablolar 23-25 Mart tarihleri arasında Los Angeles’ta Castelli Art Space sergi alanında olacak. Sergide her bir private keyde bulunan paraların değerlerinin nasıl değiştiğini gösteren bir canlı yayın da gerçekleştirilecek.

Kripto paraların tamamı basım zamanından itibaren cüzdanların içinde yer alıyor; bu da ya kodları kimsenin çözmediği ya da paranın henüz taşınmadığı anlamına geliyor. Serideki tabloların fiyatları ise 1,500 ile 4,800 dolar arasında değişirken, bu fiyatlar private key cüzdanlarının değerinden bağımsız olarak belirleniyor.

Bauch verdiği bir röportajda kripto paralara olan ilgisinin 2013’e dayandığını belirterek şöyle söyledi:

O zamanlar bu mükemmel paraya yatırım yapmayı akıl edemedim.

Sanatçı bu sanat projesi için 2016’da Bitcoin Cash (BTC) ve Litecoin (LTC) gibi çeşitli kripto paralar satın almaya başladı. Ardından sıra private keyleri kullanarak bir algortima ile soyut bir model geliştirmekteydi. Kendi estetik anlayışına uygun olmayan durumlarda bile Bauch, çalışmalarına devam etti; önemli olan tablolarındaki gizli kodların geçerli olup olmadığıydı.

Andy Bauch’a göre, çalışmaları genelde “yeni teknolojiler ve insanlık arasında sıklıkla görülen boşluğu” doldurmaya olanak sağlıyor.

Bir blockhain platformu olan INK’nin CEO’su Daniel Zhai’ye göre kripto paraların arkasında yatan teknoloji blockchain, sanatçıların kendi projelerinde söz sahibi olabilmelerine yardımcı olabilir. Zhai’nin blockchain tabanlı platformu hakkındaki düşüncelerini de Koin Bülteni’nin geçtiğimiz Aralık ayındaki haberinde sizlerle paylaşmıştık;  CEO bu platformun sanatçıların projeleri için token cinsinden ödeme almalarına olanak sağlayacağı görüşünde olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment