Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yunanistan’ın Eski Maliye Bakanından Bitcoin Tahmini

Yunanistan’ın eski maliye bakanı Yanis Varoufakis, dünyada gelecekte Bitcoin’e benzer bir paranın kullanılacağını düşünüyor.

Sosyalist kimliğiyle ön plana çıkan Yanis Varoufakis kripto paraları, özellikle Bitcoin’i yakından takip ediyor. Bitcoin’in mevcut düzen içerisindeki rolünü sorgulayan Varoufakis kripto paralarla ilgili görüşlerini gerek kendi blogundan gerekse daha farklı mecralardan paylaşıyor.

Varoufakis Bitcoin’i pek sevmediğini biliyoruz. Bunun birkaç farklı sebebi var. Hatta Varoufakis kısa süre önce Bitcoin Magazine’de yayınlanmış bir yazıya yanıt vererek bu sebeplerin neler olduğunu açıkladı.

Elini Ayağını Bağlıyor

Başta ABD Merkez Bankası olmak üzere birçok merkez bankası geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde ülke ekonomilerine trilyonlarca dolarlık para enjekte etti. Bunun sebebi tahmin edilebileceği üzere bankalara bir şekilde likidite sağlayarak Koronavirüsün ekonomik etkilerini hafifletmekti.

Merkez bankaları buna benzer bir politikayı 2008 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından da izlediler. Bu bankaların amacı tıpkı günümüzde olduğu gibi o zaman da kötü ekonomik gidişata bir dur demek, dur denilemiyorsa bile bu gidişatı yavaşlatmaktı.

İşte Yunanistan’ın eski maliye bakanı Varoufakis’in Bitcoin’i sevmemesinin nedenlerinden biri bu. Çünkü eğer tüm dünya Bitcoin kullanıyor olsaydı merkez bankaları bu kadar rahat bir şekilde karar alamayacak, bu kadar esnek politikalar hazırlayamayacaklardı. Bitcoin merkez bankalarının elini kolunu bağlayacağı için halkın cebine böyle zorlu zamanlarda para girmeyecek ve mevcut düzen içerisinde sömürülenler daha çok sömürülecekler.

Güçlü Güçsüzü Ezecek

Diyelim ki gerçekten böyle bir dünyada yaşıyoruz ve herkes Bitcoin kullanıyor. Varoufakis böyle bir senaryoda aslında çok da bir şeyin değişmeyeceğini savunuyor. Çünkü onun görüşlerine göre Bitcoin kullanmak sömürüye son vermek, daha ‘adil’ bir toplum yaratmak anlamına gelmeyecek. Varoufakis bu senaryo hakkında şunları söylüyor:

“(Herkesin Bitcoin kullandığı senaryoda) hiçbir şey değişmeyecek. Jeff Bezos’un kurduğu dev tekel zinciri kırılmayacak, Facebook yönetimi altındaki koca pazarı kaybetmeyecek, Exxon-Mobil yeni petrol kaynağı bulabilmek için gelişmekte olan ülkelerin hükümetlerine baskı uygulamaya devam edecek…

…Peki bu sırada özel bankalar ne yapacaklar? Hiç şüpheniz olmasın ki onlar da böyle bir dünyada ayakta kalmanın yolunu bulacaklar. Bitcoin ile ilgili yeni, karmaşık türev ürünleri hazırlayacaklar (tıpkı Lehman Brothers’ın 2008’den önce yaptığı gibi). Yepyeni finans balonları oluşturulacak ve bu balonların teminatı Bitcoin ile sağlanacak. Bu balonlar da tıpkı geçmiştekiler gibi patlayacak. Sonra ne olacak?”

Bitcoin Olmak Zorunda Değil

Varoufakis bunları söylerken Bitcoin’i aşağılamaya veya onu düpedüz kötülemeye çalışmıyor. Hatta o, Bitcoin’in “merkez bankalarıyla özel bankerler arasındaki bağlantıyı kırdığını” söylüyor ve onun bu özelliğini takdir ediyor. Varoufakis’in eleştirdiği şey ise Bitcoin’in bu düzeni tamamen yıkma konusunda yetersiz kalıyor olması.

Varoufakis bunları söylerken gelecekte Bitcoin’e benzer bir paranın kullanılması ihtimaline de değinmeyi ihmal etmiyor. Hatta onun görüşlerine göre geleceğin mali düzenini ayakta tutacak olan şey, tam da Bitcoinvari bir varlık olacak. Bu noktada Varoufakis’in yazısından şöyle bir alıntı yapabiliriz:

“Benim argümanım; Bitcoin’in kapitalizmi aşmak için kullanılamayacağıdır. Fakat gelecekte, özel bankaların olmadığı bir parasal sistem kurulduğunda bu sistemin temelinde Bitcoin’e benzer bir şey yatıyor olacak…

… Böyle bir şey, ki bu şey tıpkı Bitcoin gibi blockchain tabanlı olabilir, sosyalist bir toplumun da en önemli unsurlarından biri olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment