Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zambiya: 2.4 Milyon Dolarlık Kripto Para Dolandırıcılığı Yapan Üçlü Tutuklandı

Kripto para dolandırıcılıkları ve yatırımcıların kandırılması, bu sefer de Zambiya içerisinde kendini gösterdi ve bu olayların adeta küresel olduğunu ispatladı. Hilda Agnes Raubenheimer, Orient Rio Zekko ve Tapiwa Chirwa isimli üç kişi, Heritage Coin Resources Limited isimli kripto para yatırım firmasının arkasındaki üç ”dolandırıcı” olarak vurgulanmakta.

Zambiya’nın finansal regülatörü tarafından açıklanan bilgilere göre, üçlü, yatırdıkları paranın kripto para yatırımı için kullanılacağını vaat ettikleri kişilerden toplamda 28 milyon Zambiya Kvaçası (yaklaşık 2.4 milyon dolar) toplamayı başarmış.

Zambiya’nın Kara Para Aklamayı önleme departmanının açıkladığı bilgilere göre, ”üçlü aslında böyle bir eylemde bulunmamalarına rağmen, internet tabanlı kripto para yatırımı yapacakları vaadi ile kişilerden ‘ortaklık ücreti’ adı altında 28.346.800.00 Kvaça toplamayı başardı.” Üçlü şimdilerde yanlış vaatler, kara para aklama ve Ocak ile Ekim ayı ortalarına kadar lisanssız ve yetkisiz finansal işletme kurmak ve yönetmek suçlarından yargılanmayı bekliyor.

Bitcoin Yasal Bir Ödeme Aracı Değil

Zambiya Merkez Bankası geçtiğimiz Ekim ayının 12’sinde, Bitcoin ve buna benzer diğer kripto para birimlerinin yasal birer ödeme aracı olmadığını belirtip vatandaşlarını uyardı. Merkez bankası kripto para piyasasının iflas etmesi durumunda yerel yatırımcılara yardım edilmeyeceğini duyurdu ve vatandaşları dikkatli olmaya davet etti.

Ülkenin meclisi geçtiğimiz tarihlerde Merkez Bankasının yetkilerini genişleten bir yasa onaylamış olsa da, bu yasa içerisinde kripto para birimlerine dair hiçbir madde bulunmuyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment