Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash Üretiminde Çernobil Nükleer Atıkları Kullanıldı

Gizlilik odaklı bir kripto para olan Zcash üzerinde çalışan geliştiriciler, ağın son gizlilik taahhütünde Çernobil nükleer atıklarını kullandılar.

Geliştiricilerden Ryan Pierce ve Andrew Miller, geçen hafta düzenledikleri “Powers of Tau” töreninde nükleer atıkları kullanarak rastgele sayı ürettiler.

Powers of Tau, kriptografik toksik atıkların üretilmesi ve güvenli bir şekilde atılmasıyla ilgili. Peki gerçek radyoaktif toksik atıklarla entropi (bir sistemin düzensizliği) üretmenin bir yolu var mı?”

Gizliliğin sağlanması için işlemler, Illinois ve Wisconsin üzerindeki hava sahasındaki küçük özel bir uçakta deniz seviyesinden 3.000 feet yükseklikte gerçekleşti. Andrew Miller, gerekli bilgileri listesine not aldı.

Miller, radyoaktif grafitin düşük seviyeli gama ve beta radyasyonunun kaynağı olarak hareket ettiğini söyledi. Grafit 1986‘da Çernobil felaketinde havaya uçan nükleer tesisin çekirdeğinden getirilmişti. Sayı jeneratörüne bağlanan Geiger tüpü ile radyoaktif darbeler rakamlara dönüştürüldü ve daha sonrasında koda dahil edildi.

Miller, “Entropinin kaynağı, Geiger tüpünü ve radyoaktif bir kaynağı kullanan, Ryan Pierce tarafından yapılandırılan ve programlanan donanım tabanlı bir rastgele sayı üreticiden sağlanıyor.” dedi.

Miller‘a göre grafit, sağlık riski taşımayacak tüm eşik değerlerin altında radyasyon yaydı. Aslında yayılan radyasyon miktarı, insanların dünyada sahip oldukları arka plan radyasyon seviyesinin sadece birkaç katı.

Uçak içerisindeki geliştiriciler, süreç sırasında kötü niyetli kişilerin fırsattan istifade etmesini önlemek adına oldukça ciddi tedbirler aldı. Ayrıca Pierce ve Miller, radyoaktif kaynağın rastgele titreşim ürettiğinden emin olmak için veri toplayıcısına bir pil taktılar. Bu tedbirler aynı zamanda kodu üretmek için kullanılan tüm bilgisayarları ve yazılımları işlem sonrasında yok etmeyi de kapsıyor.

Sonuç olarak teoride, Zcash oluşturmak için tamamen rastgele ve özel bir kod parçası gerekli.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment