Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zcash’in İlk Hard Forku Gerçekleşti: Karşınızda Overwinter

Gizlilik odaklı koin Zcash, ilk hard forkunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu. Overwinter adı verilen ve topluluğun da merakla beklediği bu yeni güncelleme pazartesiden salıya geçişte gerçekleşti ağın kazdığı 347.500’üncü blokta aktifleşti.

Overwinter güncellemesi en temelde ağın bir sonraki büyük güncellemesi olan Sapring’e Zcash’i ayarlamak için yapılırken, Sapring’in ise, Ekim ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Overwinter güncellemesinde çeşitli yenilikler yer alırken performans iyileştirmeleri de yapıldı.

Zcash pazarlama direktörü Josh Swihart, yaptığı açıklamada başarılı hard forkun arkasında bu tarz güncellemeler için geliştirdikleri yeni iki aşamalı modelin olduğunu belirtti. Swihart’a göre bu yeni modelin birinci aşaması opsiyonel bir güncelleme içeriyor ve burada esas amaç, diğer yönetim modellerinde zorla yapılan ve birçok kullanıcının isteği ve hatta bilgisi dışında gelişen güncellemelerin getirdiği kaosu yok etmek.

İkinci aşama ise eğitimi içeriyor ve burada da node operatörlerine gelecekteki hard forklarda çok daha iyi kararlar verdirtecek bir dizi bilgi serisi, bu isimlerle paylaşılıyor.

Overwinter hard forku hakkında konuşan Zcash mühendisi Simon Liu tüm tarafların güncellemeye destek verdiğini açıklarken; Zcash resmi sitesinde hard forku destekleyeceği belirtilen 12 kripto para borsasına ek olarak bazı diğer madencilik havuzlarının da çeşitli platformlarda Overwinter’a olan desteğini deklara ettiğini de belirtti.

Overwinter’ın hayata gireceği dönemlerde Zcash ekibi bir de proje için iki yıllık yol haritası hazırladı. Swihart, bu noktada ayrı bir blog yazısı yazarak durumu açarken; gizlilik noktası bu iki yıllık planda esas noktayı oluşturdu.

Swilhart, yeni sistemde kullanıcıların z-adress adı verilen bir sistemi kullanacağını ve Blockchain gözlemcilerinin de para transferlerini göremeyeceğini belirtti. Şu anda Zcash ağında t-adress sistemi işlerken bu sistemde Blockchain gözlemcileri de dahil olmak üzere ağdakiler, para transferlerini görebiliyor.

Swihart, konuyu şöyle açtı:

”Zcash protokolü ve onu destekleyen diğer sistemler için bir gizlilik gözden geçirmesi yapmak şarttı. Bu güncelleme ile amacımıza ulaşmaya çalışacağız. Bundan sonra bu yeni yaklaşımın adaptasyonunu yakından takip edeceğiz ve bunu takip etmek için korumalı gönderimlerin sayısını ve bu adresleri destekleyen üçüncü şahısların sayısı gibi şeyleri baz alacağız.”

Zcash’in konu ile ilgili halkın nabzını da tutmak istediğini ve bunun için de ciddi bir pazar araştırması yapacağını belirten Swihart, bunu yapmalarındaki bir diğer amacın da, hem şimdiki kullanımı daha iyi anlamak hem de gelecekteki iyileştirmeler için fırsat yakalamak olduğunu aktardı.

Ayrıca Zcash’in üçüncü şahıslar için referans cüzdanlar oluşturmak, ölçeklenebilirlik üzerine araştırma yapmak ve pazarlama gücünü de arttırmak için çalışmalar yapacağı, resmi blog yazısında yer alan diğer konular oldu.

Zcash, şu anda CoinMarketCap verilerine göre, yüzde 5’lik bir düşüşle 166 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment