Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bir Ayda İki Kat Arttı: Zilliqa Nedir?

Zilliqa (ZIL) fiyatı, bir aylık zaman diliminde iki kat artış görerek 0,14 dolar seviyesini aşmayı başardı. Peki Zilliqa ve ZIL token nedir?

Zilliqa (ZIL), aylık grafikte yüzde 76, iki haftalık grafikte yüzde 10 ve günlük grafikte yüzde 7 oranında değer kazandı. ZIL tokenın yıllık değer kazancı yüzde 2.249 oldu. ZIL fiyatı, Mayıs 2018’de gördüğü 0,230 dolarlık ATH’den henüz uzakta.

1.6 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan ZIL, piyasa değeriyle 55. sırada konumlanıyor. Token, günlük bazda 442 milyon dolarlık işlem hacmi gördü.

zilliqa-zil
Kaynak

Zilliqa ve ZIL token nedir? 

Zilliqa; açık kaynak kodlu, sharding adı verilen ağı parçalara bölme işlemi yapan ve böylece ölçeklenebilirlik sorununu çözmeyi amaçlayan bir platformdur. Yüksek hacimli işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün kılmayı amaçlarken Ethereum ağında görülen hacim problemini çözmek ister.

Zilliqa ağı, Scilla isimli bir akıllı sözleşme kullanır. Bu sözleşme, çeşitli güvenlik açıklarını giderir ve işlemlerin onaylanmasında yardımcı olur. Zilliqa; Asteria, Elliptic, Aqilliz, xfers, Hg Exchange, Chain Security, Access gibi platformlarla iş birliği yapmaktadır.

Zilliqa’da saniyede gerçekleşen işlem sayısı 2.828 olarak ölçülmüştür. Eski blockchain ağlarında ise bu oran 7-15 arasında çıkmıştır.

zilliqa-zil
Kaynak

Aynı zamanda, Zilliqa ağının gas ücretlerinin daha düşük olduğu bilgisi verilmektedir. Platform verilerine göre, ölçeklenebilirlik sayesinde Zilliqa’nın işlem ücreti 0,000023 dolar olurken Ethereum’un ücreti 0,016, Bitcoin’in ise 1,79 dolar şeklinde belirtilmiştir.

Ağın yerel tokenı ZIL; staking ödülü olarak, ekosistem yönetişim işlemlerinde, ödemelerde, akıllı sözleşmelerde kullanılmaktadır. ZIL tokenın 21 milyarlık arzı bulunurken dolaşımdaki arzı 11.7 milyardır. ZIL; Bitexen, Binance, Digifinex, Huobi, OKEx, Upbit, Bithumb, BKEK, MXC, Hotbit, KuCoin, ProBit gibi borsalarda listelenmektedir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!