Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimbabve’nin Tek ATM’si Ülkenin Tek ‘Gerçek’ Para Kaynağı Oldu

Zimbabve artık insanların Bitcoin ve Litecoin satımı ve alımı yapmaları için başka bir yol sunan bir Bitcoin ATM‘sine sahip. Bu Güney Afrika ülkesinde soyunun tek örneği olan ve 2018 Nisan ayının ilk haftasında taşınan ve kullanıma açılan 2 taraflı ATM, ülkenin büyüyen kripto para ilgisini takip eder nitelikte.

ATM ülkenin en büyük kripto para borsası olan Golix tarafından ülkeye kargolandı ve Zimbabve’nin başkentinin ‘iş merkezi’ olarak görülen konumundaki Golix müşteri hizmetleri ofisine kuruldu. Şuanda kullanıcılar sadece sabah saat 8’den akşam saat 5’e kadar buradan erişim sağlayabiliyorlar ancak Golix, ATM’yi 24 saat erişime uygun başka bir lokasyona götürmeyi planladığını belirtti.

Afrika Kıtasının ilerlemesi ve gelişmesi sürdükçe, ”herhangi bir zamanda böyle makinelere yatırım yapan Afrika ülkeleri” adındaki ‘çok kısa bu listeye’ Zimbabve’de katılım sağladı. Güney Afrika ve Botswana gibi bir sürü ülkenin yıllar önce ATM yerleştirdiği bilinse de, Coin ATM Radarın listesine göre şuan kıtada aktif olarak kullanılan iki ATM’den birisi de Zimbabve’nin Bitcoin ATM’sinden başkası değil. Diğer kahraman makinemiz ise Djibouti’de yer alıyor.

Kripto Para Birimleri Bu Çarpık Sisteme Dolar ve Nakit Para Getiriyor

Bu ATM’nin ayrıcalığı ise asıl kurulum amacından biraz farklı. Özellikle Zimbabve’de bu kadar çok adından söz ettirmesinin asıl sebebi ise bu ATM’nin kripto para satıcılarına – özellikle ABD Doları – şeklinde para dağıtması.

Zimbabve yakın tarihin en kötü enflasyon seviyeleri rekorunu kırma ününü kimselere kaptırmıyor. 2009 yılında ülke kendi para biriminin değerini o kadar çok düşürdü ki sıradan insanları bile ‘kağıt’ milyarderi yaptı. Ve bu olay ülkenin, ATM’den para çekmeler de dahil finansal hizmetleri için ana para birimi olarak Amerikan Dolarını merkeze alarak birden çok para birimli bir yaşamı benimsemesine sebep oldu.

Daha 10 yıl bile olmamıştı ki, ekonominin 2016 yılında merkez bankası tarafından ‘bond note’ adında yerel bir ”yalancı-para birimi” (pseudo-currency) tarafından durağanlaştırılması beklenirken, bu ters tepti ve ekonomi hem nakit sıkıntısı hem de döviz sıkıntısı tarafından tekrar ayağa kalkamaz bir hale geldi. Hem bond note’un  hem de Amerikan dolarının piyasalara yakın bir zamanda gelmesi beklenmiyor ve üstüne üstlük bunlar bir kaç adet kara borsa tacirinin vitrinini süslemeye başladı bile.

Bu sebeple, yerel bankalar ATM’lerini bond note’lar için kullanmıyor ve yalnızca Amerikan dolarına izin veriyor. Zimbabve’deki tek 2-taraflı ATM olan Bitcoin ATM ise hem hükumetin resmi olarak para birimi diye tanımlamadığı kripto para ticaretini hem de normal bankacılık işlemlerini mümkün kılması sebebiyle, bölge için çığır açan nitelikte bir değişiklik halini aldı.

Afrika’daki Kripto Para Ve Dijital Okuma Yazma Oranı

Bunların hepsini göz önüne alırsak, ATM’nin başarması gereken şey nedir? Golix CEO’su Tawanda Kembo’ya göre, yeni kripto para kullanıcılarına Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini satın alma konusunda kolay bir yol sağlamaktan ibaret.

Kembo, geçen yıllarda bitcoin ve diğer kripto para birimleri  için yaşanan ‘manyaklığa’ rağmen, oralarda bir yerlerde hala kripto para birimlerinin değerini anlayabilecek ve hatta bunları devlet parasına alternatif olarak görebilecek çok fazla insan olduğunu düşünüyor. Buna ek olarak bitcoin hakkında bir şeyler duymuş ve buna katılmak isteyen ancak dijital cahillik gibi bir çok zorluk yüzünden bunu yapamayan bir çok insan olduğunu da belirtiyor.

ATM, kripto paraların alımının böyle engellere takılmadan sağlanabilmesi ve kripto para ticaretinin ülkede arttırılabilmesi için yapılan isteklere cevap niteliği taşıyor.

Sizin Bitcoin ATM’leri hakkında görüşleriniz neler? Kripto paralara az ilgi olan piyasalarda dikkati üstlerine çekip ilgiyi arttırabilirler mi? Türkiye’de işe yarar mı? Görüşlerinizi bizimle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment