Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zorlu Enerji, AB’nin Fonladığı Projede Blockchainin Kullanılacağını Duyurdu

Zorlu Enerji Grubu’nun ilk şirketi olan Zorlu Enerji, cuma günü yayımladığı faaliyet raporunda Flexigrid projesi için blockchain gibi çeşitli teknolojilerin kullanılacağını duyurdu.

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, bu yılın başında Avrupa Birliği’nin inovasyon ve araştırma programı Horizon 2020 kapsamında 3.5 milyon euro fon aldıktan sonra Flexigrid, PlaMES, BD4OPEM gibi projeler geliştireceklerini açıklamıştı.

AA haberine göre şirket, bu projelerle “geleceğin enerji ekosistemini oluşturmayı” hedefliyor.

Flexigrid için blockchain teknolojisi kullanılacak

Horizon 2020 programında yer alan Flexigrid projesi, geleceğin dağıtım şebekesine esneklik kazandırmak için oluşturuldu. Avrupa Komisyonunun Şubat 2019’da onayladığı projenin giderlerinin %70’i, Avrupa Birliği fonundan; %30’luk kısmı EPDK fonundan karşılanıyor.

Projede yer alan taraflar; düşük maliyetli, esnek ve ölçeklenebilir bir dağıtım ağı kurabilmek için son teknoloji enerji depolama, dağıtık enerji sistemleri ve talep taraflı katılım ekipmanlarını kullanıyor.

Esnek bir piyasa sistemi ile şeffaf bir veri yönetim sisteminin kurulabilmesi için dijital akıllı şebeke, araçtan şebekeye enerji transferi, Internet-of-Things (IoT) ve blockchain teknolojileri kullanılıyor.

Teknik çalışmalar devam ediyor

Bulgaristan, İsveç, İsviçre ve Türkiye olmak üzere 4 pilot ülkede geliştirilen proje, Türkiye’de OEDAŞ’ın sorumluluğundaki bir bölgede yürütülüyor.

Zorlu Enerji, “OEDAŞ tarafından Eskişehir bölgesinde esneklik sağlama amacıyla V2G uyumlu şarj istasyonu ve batarya depolama sistemini de içeren saha kurulumları gerçekleştirileceğini” açıkladı. Projeye ilişkin teknik çalışmaların, devam ettiği aktarıldı.

Zorlu Enerji’nin, Türkiye’de 7 hidroelektrik, 1 rüzgar, 4 jeotermal, 2 doğal gaz santrali; yurt dışında ise toplamda 1 rüzgar, 1 güneş ve 3 doğal gaz santrali bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!