Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mark Zuckerberg ile Usama bin Ladin Kıyaslaması

ABD’deki Demokrat Parti üyelerinden Bred Sherman kısa süre önce Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile Usame bin Ladin arasında bir kıyaslama yaptı. Bu kıyaslamanın çıkış noktası ise Facebook’un Libra adlı dijital parasıydı.

Facebook’un Libra projesinden sorumlu olan David Marcus geçtiğimiz günlerde ABD Kongresi’nin karşısına çıkmış ve Libra ile ilgili bazı soruları yanıtlamıştı. Kendisine bu duruşmada yöneltilen soruların büyük bir kısmı Libra’nın genel özellikleriyle, kullanım alanlarıyla ilgiliydi. Ancak Demokrat Parti temsilcilerinden Bred Sherman tarafından yapılan açıklamalar oldukça çarpıcıydı.

11 Eylül Saldırısı Yeniden Gündemde

Bred Sherman, bu duruşma sırasında Facebook’un dijital parasının yasa dışı amaçlarla kullanılabileceğini ve ABD için son derece zararlı olabileceğini vurguladı.

Sherman bu konuyu öylesine ciddiye alıyor ki Facebook’un dijital parası ile 11 Eylül saldırıları arasında dahi bir benzetme kuruyor. Daha sonra Zuckerberg ile Usame bin Ladin arasında bir kıyaslama yapan Sherman şu yorumları yapıyor:

“Zuckerberg, Usame bin Ladin kadar kötü biri değil çünkü Zuckerberg’ün insanlara vereceği zarar, onun daha fazla para kazanma isteğinin yalnızca bir yan etkisi olacak. Zuckerberg bu paraları ise uyuşturucu satıcılarının kullanabileceği, Amerikan sokaklarında her gün birinin ölümüyle sonuçlanacak bir araç geliştirerek kazanacak. Vergi kaçakçılarının kullanabileceği bir araç yaratmak demek federal hükümetin artık kanser araştırmalarına bütçe ayıramayacağı, savunma harcamaları için yeteri kadar bütçe ayıramayacağı anlamına geliyor. Yaptırımlardan kaçınmak için kullanılabilecek bir araç geliştirmek; federal hükümetin İran’ı veya Kuzey Kore’yi nükleer silah geliştirmekten alıkoyamaması demek.”

Ağır Eleştiriler

Sherman, Facebook’un geliştirdiği dijital paranın uyuşturucu satıcıları, vergi kaçakçıları gibi kişiler tarafından kullanılacağını ve çeşitli ölümlere yol açacağını düşünüyor. Ancak kendisinin Zuckerberg ile Usame bin Ladin arasında yaptığı bu benzetme pek çok kişiden tepki aldı. Sherman bu tepkilere ise şöyle yanıt verdi:

“Eğer bu proje hayata geçerse Amerika, 11 Eylül’de kaybettiğinden daha fazla can kaybedecek. Bana ‘Zuckerberg Usame bin Ladin kadar kötü mü yani?’ diye soruluyor. Tabii ki hayır. Usame bin Ladin’in amacı Amerikanları öldürmekti. Zuckerberg ise insanlar ölmüşler mi, ölmemişler mi umursamıyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment