Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Milyar Dolarlık Büyük Bitcoin İşleminin Gizemi Ne?

Bitcoin ve kripto para yatırımcıları gece boyunca ABD başkanlık seçimlerini takip ederken piyasada büyük bir olay yaşandı. Kripto para botu Whale Alert gece saatlerinde 2015 yılından beri kullanılmayan bir Bitcoin (BTC) cüzdanının harekete geçtiğini ve 1 milyar dolar değerinde işlem yapıldığını açıkladı. Bu devasa Bitcoin işlemi ile ilgili bilinenleri derledik.

Whale Alert dün, 69 bin 369 Bitcoin’in (BTC) transfer edildiğini duyurdu. Aktarılan Bitcoin’lerin yaklaşık değeri 1 milyar dolara denk geliyor. CoinMarketCap’in aktardığı verilere göre bu işlemi yapan adres 2015 yılından beri ilk kez işlem yapıyor. İşlem için madencilere ödenen miktar ise yalnızca 12 dolardı. Hesap 69 bin 369 Bitcoin göndermeden önce, 1 BTC’lik başka bir işlem yaptı. Bunun alıcı adresin doğru olup olmadığını görmek için, test amacıyla yapıldığı düşünülüyor.

buyuk-Bitcoin-islemi

1 milyar dolarlık işlemi yapan adres bir yerlerden tanıdık mı geliyor?

CoinDesk’ten Zack Voell, Whale Alert tweetinin altına gönderim adresini bir yerlerden tanıdığını belirten bir açıklamada bulundu. Eylül ayında Vice tarafından paylaşılan bir Silk Road haberine atıfta bulunan Voell, gönderim adresinin haberdekiyle uyduğunu söyledi.

Vice’ın haberine göre bilgisayar korsanları 69 bin 670 BTC tutan bir Bitcoin cüzdanına bir yıldan fazla bir süredir ulaşmaya çalışıyorlar. Hudson Rock baş teknoloji sorumlusu Alon Gal yüklü miktarda BTC tutan bu adresin “1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx” olduğunu açıkladı ve hacklenmesi için ünlü platform RaidForums’a yüklendiğini söyledi.

Bu kadar yüklü miktarda Bitcoin bulunduran ve hacklenmesi için birçok yolu başvurulan bu cüzdanın sahibi tüm bunlardan rahatsız olmuş olacak ki 1 milyar dolarını başka bir cüzdana aktarmaya karar verdi. Bir kesim, bu hareketin hacklenme korkusu ile yapıldığını düşünürken diğer kesim ise arkasında başka sebepler olabileceğini de ekliyor.

Cüzdanın Silk Road ile bir ilişkisi var mı?

Elliptic, yapılan 1 milyar dolarlık Bitcoin işlemenin Silk Road ile ilişkilendirilebileceğini öne sürdü. Elliptic kurucu ortağı Tom Robinson, 69 bin 369 Bitcoin’in yetkililer tarafından mı yoksa bir bireysel satıcı tarafından mı satıldığının belirsiz olduğunu söyledi. Silk Road 2013 yılında ABD hükümeti tarafından kapatıldığında yüklü miktarda Bitcoin’e el konmuştu.

ABD, Silk Road kurucusu Ross Ulbricht’in dizüstü bilgisayarındaki cüzdanlardan elde ettiği 174 bin Bitcoin’i açık artırma yolu ile sattı. Fakat hala Silk Road’daki 444 bin Bitcoin’in kayıp olduğu biliniyor. Robinson, “Bu fonların Silk Road ile ilgili olduğuna %60 eminim” şeklinde açıklamalarda bulundu ve tam emin olamadığını belirtti. İnsanlar, bu 69 bin 370 Bitcoin’in Silk Road davasında kaybolan 444 bin BTC’den olup olmadığını merak ediyorlar.

Neden 5 yıl sonra harekete geçti?

Kripto para istihbarat firması CipherTrace konu ile ilgili bir rapor yayınladı. Raporda 69 bin 370 Bitcoin’lik işlem gerçekleştiren adresin, Silk Road ile bağlantılı bir adresten kaynakladığı öne sürüldü. Ciphertrace’e göre adres bu işlemi Bitcoin ağının güncel versiyonuna uyum sağlamak için yapılmış olabilir.

Bu eski adres Bitcoin ağındaki Legacy/P2PKH adres formatını kullanıyordu. İşlemin gönderildiği yeni adres ise Bech32/P2WPKH formatına uygun. Bech32 adresleri hem ağ içerisinde daha az yer kaplıyor hem de yapıları nedeniyle daha az hata payına sahip oluyor. Şu anda toplam BTC arzının sadece %5’i Bech32 formatındaki adreslerde tutuluyor.

En son 2015 yılında çıkış işlemi yürütmüş olan bu hesap, BTC forkları olan Bitcoin Cash (BCH) ve Bitcoin SV’ye (BSV) erişim sağlamak amacı ile güncel kalmak istiyor olabilir. Bunun yanı sıra CipherTrace raporunda hack saldırılarından kaçma ihtimalini de göz ardı etmedi.

Büyük işlem için Twitter ne dedi?

Çoğu Twitter kullanıcısı, “uzun zamandır gördüğüm en büyük transfer” yorumlarında bulunurken, bazıları da 1 milyar dolarlık işlem için 12 dolar ödenmesi detayına takıldı. Twitter kullanıcıları dünyanın her yanına 1 milyar dolarlık bir işlemin yalnızca 12 dolara gerçekleştirilmesinin ne kadar büyük bir devrim olduğunu ve Bitcoin’in bu yeniliği hayatlarımıza kattığını söylediler.

Kripto para dünyasının tanınan isimlerinden Lark Davis de transfer hakkında yorumda bulundu.

“Sizi bilmiyorum ama ben 1 milyar BTC göndermeden önce alıcı adresini 50 kez kontrol ederdim”

Başka bir Twitter kullanıcısı ise ABD’de başkanlık için seçim maratonu sürerken olaya atıfta bulundu.

“Transfer tamamlandı, şimdi seçimin kazananının kim olduğunu biliyoruz”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!