Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

200 Milyonluk DeFi Saldırısının Perde Arkası: Hangi Protokoller ve Tokenlar Etkilendi?

Merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolü Euler Finance’e yönelik yaklaşık 200 milyon dolarlık flash loan saldırısının kripto para sektöründeki hangi DeFi protokollerini ve tokenları etkilediği gün yüzüne çıktı.

Euler Finance, dün TSİ öğle saatlerinde 200 milyon dolarlık bir flash loan (flaş kredi) saldırısına maruz kaldı. İlk verilere göre saldırıları 11 farklı DeFi protokolünü etkiledi. Toplam kümülatif kayıp ise 37,6 milyon dolara ulaştı. Birçok protokol söz konusu etkilerden dolayı likidite havuzlarındaki işlemleri geçici olarak durdurdu.

Piyasanın genel pozitif havası, bu protokollere ait yerel tokenların saldırıyı hafif bir şekilde atlatmasına yardımcı olurken maruz kalanlar arasında bulunan Yield Protocol’ün (YIELD) %11‘lik düşüşü dikkatlerden kaçmadı.

Balancer (BAL)

Balancer saldırıdan dolaylı olarak etkilenen protokoller arasında yer aldı. Ekip tarafından yapılan açıklamada, bünyesinde 1 milyar doların üzerinde Toplam Kilitli Varlık (TVL) barındıran Balancer’ın likidite havuzlarından yaklaşık 11,9 milyon dolar değerinde token’ın istismar sırasında Euler Finance’e gönderildiğine yer verildi.

Yaşanan gelişmelerin ardından hızlı bir şekilde devreye giren Balancer ekibi, acil durum altDAO’su havuzunu duraklatarak ve kurtarma moduna geçti. Ancak, duraklatıldığı sırada havuzun TVL’sinin %65‘inden fazlası zaten kaybedilmişti.

BAL fiyatı son 24 saat içerisinde %5,6 yükselerek 6,61 dolara ulaştı.

Angle Protocol

Angle Protocol tarafından saldırının ardından paylaşılan raporda projenin saldırıya 17 milyon dolar değerinde maruz kalmış olabileceğine yer verildi. Ekip, euro’ya sabitlenmiş agEUR stablecoin’in teminat sorunu yaşıyor olabileceğini gerekçe göstererek agEUR’un tüm basım ve itfasını geçici olarak durdurdu.

Yaşanan olaylardan etkilenmeyen agEUR, sabitliğinde herhangi bir kayıp yaşamadı.

Idle Finance

Idle Finance, Euler Finance stismarı nedeniyle uğradığı kayıpların ayrıntılarını paylaştı. Ekip tarafından yapılan paylaşımda 5,9 milyon dolarlık kayıp yaşandığı belirtildi. Ekip, daha fazla kaybı önlemek için Euler Finance ile ilgili tüm “Best Yield” likidite havuzlarını durdurdu.

Yearn Finance

Yearn.Finance (YFI) de Euler Finance flash loan saldırısına dolaylı yoldan maruz kalanlar arasında yer aldı. Ekip tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 1,38 milyon dolarlık zarar açıklanırken saldırganlar tarafından yaratılan bu hasarın gerekirse Yearn Finance’in kendi hazinesi tarafından telafi edileceğine yer verildi.

DefiLlama verilerine göre Yearn.Finance’in likidite havuzlarındaki TVL 423 milyon doları aşıyor. YFI fiyatı son 24 saatte %7,7 yükselerek 8.963 dolara ulaştı.

Yield Protocol

Yield Protocol (YIELD) ekibinin saldırıya ilişkin duyurusunda, mainnet likidite havuzlarının Euler Finance üzerine inşa edildiğine ve bu durumun 1,5 milyon dolar kayba yol açtığına yer verildi. Ekip daha fazla kayıp yaşanmaması için mainnet havuzlarındaki işlemleri geçici olarak durdurdu.

YIELD fiyatı son 24 saat içerisinde %11 değer kaybederek bu durumdan en çok etkilenen varlıklardan biri oldu. YIELD haberin kaleme alındığı esnada 0,0025 dolardan işlem görüyor.

InverseFinance

InverseFinance söz konusu saldırı sebebiyle 860 bin dolar değerinde kayıp yaşadığını duyurdu. Ekip, bu fonların mevduat sahiplerine iade edilmesini sağlamak amacıyla Balancer ile iletişim halinde olduğunu söyledi.

SwissBorg

SwissBorg (CHSB) protokolü saldırının etkilerinden ufak bir kayıpla kurtulmayı başardı. Ekip, risk yönetim protokollerinin hasarın boyutunun asgari düzeyde kalmasına yardımcı olduğunu belirtirken, kullanıcıların bu durumdan hiçbir şekilde etkilenmeyeceğini vurguladı.

CHSB son 24 saat içerisinde %2,7 yükselerek 0,205 dolara ulaştı.

Bunlara ek olarak Opyn, Mean, Sense ve Harvest protokolleri de saldırıdan etkilendiklerini belirtti ancak kaybın miktarına dair net bir açıklama yapmadılar.

Çalınan fonlar için harekete geçildi

Öte yandan son açıklamalara göre Euler Finance ekibi çalınan fonlar için harekete geçtiğini belirtti. Ekip, istismara maruz kalan modülü bloke ederken olası bir pazarlık adına saldırgan ile iletişime geçmeye çalışıyor. Ayrıca Euler Finance’in kolluk kuvvetleriyle birlikte yürüttüğü araştırma süreci de devam ediyor.

CoinGecko verilerine göre saldırıya paralel olarak Euler (EUL) fiyatında da ciddi düşüş yaşandı. Saldırıdan önce 6,2 dolar seviyesinde işlem gören EUL, yaşanan olayların ardından %55 düşerek 2,88 dolara kadar geriledi. EUL haberin kaleme alındığı esnada 3,02 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!