Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2017 Yılında Bitcoin’in Hindistan’daki Büyümesi

Hindistan hükûmeti kripto paraların ve blockchain teknolojisinin büyümesini zapt etmeye ne kadar çalışırsa çalışsın Hint halkı kripto paraları ve blockchain’i sevmeye devam ediyor. 2017 yılı kripto paralar için pek çok açıdan önemli bir yıl oldu ama özellikle Hindistan’da büyük gelişmeler yaşandı. Bitcoin‘in yaşadığı inanılmaz fiyat artışları, kripto paranın Hindistan’da ülke genelinde yayılmasını sağladı ve Hint medyasında büyük yer bulmasına yol açtı. Hint medyası sıklıkla kripto paralar hakkında “yatırım” tavsiyesi verip sonradan hükûmet adına halkı kripto paraların riskleri yönünde uyarıyor. Kripto paraların ve Blockchain teknolojisinin 2017 yılında Hindistan’daki gelişimleri tam olarak nasıl gerçekleşti?

Bitcoin’e Geri Adım

Hindistan Rezerv Bankası (RBI) 2017 yılı içerisinden biri Şubat biri Aralık aylarında olmak üzere kripto paralar hakkında iki kez resmi uyarıda bulundu. Yani kripto paraların Hindistan’daki otoritelerin gözünde pek iyi yer tuttuğu söylenemez. RBI tarafından yapılan uyarılar doğal olarak Bitcoin ve diğer dijital paraların satın alınmasıyla ilgiliydi. Hindistan Maliye Bakanı da RBI’nın uyarılarının arkasında durdu ve Hint hükûmetinin Bitcoin’e herhangi boyutta bir meşruluk katmadığını belirtti.

O zamanlarda Hindistan’ın en büyük kripto para organizasyonu olan DABFI tarafından başlatılan online dilekçede Bitcoin’in Hindistan’da yasallaştırılması için yalnızca 15 bin imza toplanabildi. Hindistan nüfusunun 1.2 milyar olduğu düşünülünce sayının ne kadar az olduğu belli oluyor.

2017 yılının sonuna geldiğimizde dahi resmi kurumların kripto paralara bakış açısı değişmedi. Aralık ayında Vergi Geliri Departmanı, Hindistan’in en büyük kripto para borsalarına (Unocoin ve Coinsecure gibi) Bitcoin ve kripto paraların işlevleri hakkında bilgi toplama kılıfıyla adeta akın düzenledi.

Önemli Olaylar ve Benimseme

Hindistan’ın önde gelen ticaret birliklerinden olan ASSOCHAM, Mart ayında Bitcoin ve Blockchain üzerine küresel zirve düzenledi ve Bitcoin’i “tedarik zinciri ekonomisi alanında devrim” olarak tanımladı.

Daha sonradan Mayıs ayına gelindiğinde Bitcoin’e olan talep çok ciddi ölçülerde büyüdü. O kadar büyüdü ki Hindistan’ın en büyük borsaları, arz yetmezliği yüzünden platform üzerinde bir limit belirlemek zorunda kaldılar. Bir ay sonra Haziran ayında ise Zebpay, Hindistan’ın Apple uygulama mağazasında en popüler 7. uygulama olmayı başardı ve pek çok ulusal bankanın uygulamasını geride bıraktı. Eylül ayında Hindistan’daki kripto para borsalarının her ay 200 binden fazla yeni kullanıcı edindiğine dair haberler çıktı.

Aynı zamanda 2017 yılında Hindistan’da önemli isimler tarafından desteklenen iki büyük yeni kripto para borsası açıldı. Bunlardan biri John McAfee tarafından desteklenen BitIndia, diğeri ise BillDesk tarafından desteklenen Coinome.

Blockchain Yılı

Bu yılın başlarında Hindistan’ın en önde gelen bankası olan RBI’nın araştırma-bölümü olan IDRBT, Hint Rupi’sinin blockchain teknolojisi kullanılarak dijitalleştirilmesini talep etti. Bu gelişme sonrasında Hindistan’ın kripto para ve blockchain sektörlerindeki en büyük kuruluşlar bir kripto para organizasyonu kurdular. “Hindistan Dijital Varlıklar ve Blockchain Kuruluşu” adıyla kurulan organizasyon sektörü kendi kendine düzenlemeyi hedefliyor.

Şubat ayında Hindistan’ın en büyük bankası olan Hindistan Devlet Bankası, blockchain teknolojisi kullanılarak tüm Hint bankaları arasında veri aktarımını sağlayacak “Bankchain” adlı bir girişimde bulundu. Mayıs ayında Bankchain bankalar arasında AML/KYC verileri paylaşmaya başladı. Kasım ayında banka kendi doğrulama amaçları için blockchain tabanlı KYC sistemi oluşturdu ve Blockchain tabanlı akıllı kontratların beta testini yapmayı planladığını duyurdu. Bu teknoloji ICICI, Tech Mahindra, Yes Bank ve Axis Bank gibi Hindistan’ın diğer büyük bankaları tarafından da uygulanmaya başladı.

Temmuz ayında Büyük Dörtlüden olan Ernst & Young (EY), Hindistan’ın Mumbai kentindeki Bombay Borsasında Blockchain Hackathon’u düzenledi. Yılın sonlarına doğruysa Hindistan Blockchain Kuruluşu oluşturuldu ve Hindistan’ın kripto para sektöründeki Coinsecure, Unocoin, Bitxoxo gibi büyük isimler PwC, Nokia, Microsoft, Yes Bank ve Hindistan Hükûmeti ile sırt sırta verdiler.

Senenin Galipleri

Hükûmetten sürekli olarak gelen tehditkar mesajlar ile birlikte 2017 yılı Bitcoin ve kripto paraların çeşitli tepkiler almasına sebep oldu. Ancak hükûmetin etkisine rağmen Bitcoin’in ticaret hacmi büyümeyi başardı ve dolayısıyla tüm Bitcoin borsalarının yaptıkları iş de büyüdü. Hint medyası da bu yıl Bitcoin’e daha ılımlı yaklaşıyor ve pek çok yayın evi Bitcoin ve kripto paralar ile ilgili olumlu yazılar yayınlıyor. Ancak bu yılın en büyük galibi Bitcoin’in altında yatan Blockchain teknolojisi oldu. Blockchain, Hindistan’daki pek çok farklı sektörden ve hatta hükûmetten hayranlık gördü.

Her şeyin sonucunda Bitcoin, Blockchain, Altkoin yani genel olarak kripto para ile alakalı her şey bu yıl Hindistan’da ciddi büyüme yaşadı. Hükûmetin çabalarına rağmen. Şüphe yok ki bunların hepsi senenin galipleri oldu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment