Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

3.3 Milyon Bitcoin Yedi Yıldır Kullanılmıyor

Kripto para veri şirketi Unfolded, 3.3 milyon Bitcoin’in yedi yıldır kullanılmadığını açıkladı. Bu miktar, dolaşımdaki BTC arzının yüzde 17’sini oluşturuyor.

Kullanılmayan 3.3 milyon Bitcoin, mevcut BTC fiyatı* baz alındığında 170 milyar dolar ediyor. Bitcoin’in dolaşımdaki arzı 18 milyon 600 bin olarak düşünüldüğünde, kullanılmayan BTC’ler göz ardı edilirse dolaşımdaki gerçek arz 15.3 milyon olarak ifade edilebilir.

*CoinGecko: 51 bin 600 dolar

bitcoin-btc
Kullanılmayan Bitcoin’leri gösteren grafik. Glassnode

HODL Waves indikatörü ne anlatır?

Glassnode’un HODL Waves adlı indikatörü, bir kripto paranın transfer edilmeden önce ne kadar süre tutulduğunu gösterir. Grafikteki renkler, kripto paranın hangi zaman aralığında kullanıldığını belirtir. Örneğin, kırmızı renkli alan 24 saatlik zaman dilimini ifade ederken mor renkli alan 10 yıl ve üzerini kapsayan bir süreci ifade eder.

Bu miktar geçen yıl farklıydı

Veri analiz şirketi Chainalysis, Haziran 2020’ye ait bir raporda 18.6 milyon Bitcoin’in yüzde 60’ının uzun vadeli yatırım olarak tutulduğunu gösterdi. Yüzde 20’lik oranın ise 5 yıl veya daha uzun bir süre kullanılmayan kayıp BTC’lerden oluştuğu belirtildi. Bu da 3.7 milyon BTC anlamına geliyor.

Glassnode ise Aralık 2020’de 1.78 milyon BTC’nin madenci cüzdanlarından hiç çıkmadığını göstererek yaklaşık 2 milyon Bitcoin’in kaybolmuş olabileceğini söylemişti.

Bitcoin’ler kaybolmuş olabilir

Decrypt’te, 3.3 milyon BTC’nin kaybolmuş, unutulmuş veya satılmayı bekliyor olabileceği belirtiliyor. Bitcoin; şifrenin unutulması, BTC’nin saklandığı cüzdan ya da cihazın bozulması gibi bazı nedenlerle kaybolabilir. Yıllardır kullanılmayan Bitcoin’ler, haberde belirtildiği gibi herhangi bir şekilde kayıplara karışmış olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!