Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

50 Dolardan 10 Bin Bitcoin Alma Fırsatı Kaçtı

Bitcoin topluluğu arasında oldukça popüler bir çevrim içi forum sitesinde, 2010 yılında, bir kullanıcının 10 bin adet Bitcoin’i (BTC) açık artırma usulü ile satışa çıkardığı ortaya çıktı. 10 bin Bitcoin için açık artırmayı 50 dolardan başlatan kullanıcının geçmişteki paylaşımı, yakın zamanda fark edilince oldukça ilgi çekti.

Bitcointalk.org, çevrim içi bir forum sitesi olarak Bitcoin topluluğu arasında oldukça bilinen bir platform olma özelliği taşıyor. Geçmişte çeşitli Bitcoin hikayelerine de ev sahipliği yapmış olan platformda yakın zamanda tekrar gün yüzüne çıkan bir başka hikaye fark edildi. SomeTooMuch kullanıcı adına sahip bir hesap, 2010’da bir gönderi paylaşarak 10 bin adet BTC’yi 50 dolardan açık artırmaya çıkardı. Kullanıcının gönderisine yıllar sonra gelen yorumlarda ise olay tıpkı 10 bin BTC ile 2 kutu pizza alan Laszlo Hanyecz olayına benzetildi.

10 bin Bitcoin, sadece 65.5 dolar ediyordu

SmokeTooMuch 30 Mart 2010 tarihinde, Bitcointalk isimli platformda yeni bir gönderi paylaşarak 10 bin BTC’yi 50 dolardan açık artırmaya çıkarmak istediğini duyurdu. Gönderisinden Almanya’da yaşıyor olduğu anlaşılan kullanıcı, açık artırmayı şu şekilde tanıttı:

“Küçük bir deney yapmak istiyorum.

10.000 BTC’yi açık artırmaya çıkarmak istiyorum. Başlangıç fiyatı ise 50 dolar.
(10 bin BTC, şu anda 65.5 dolara denk geliyor.)

Açık artırma, tam yedi gün sürecek.

… Tek bir şart var: Her teklif, bir önceki tekliften en az 1 dolar fazla olacak.

Açık artırma bittikten sonra en yüksek teklifi gönderen kişiye mesaj atacağım ve kendisine önce 5 bin BTC göndereceğim. Daha sonra o kişi, benim PayPal hesabıma teklif ettiği fiyatı yatırdıktan sonra kalan 5 bin BTC’yi de göndereceğim.

SmokeTooMuch isimli kullanıcının paylaşımının ekran görüntüsü. Kaynak

Kullanıcı, 10 bin BTC’yi parçalı bir şekilde göndermesindeki amacı ise kendisini herhangi bir kandırmacadan korumak olarak açıkladı.

“İnsanlar, Bitcoin’i nasıl kabul edebileceği konusunda ilgisiz”

SmokeTooMuch isimli kullanıcının açık artırma gönderisi yayımlandıktan saatler sonra gönderiye başka bir kullanıcıdan ilk cevap geldi. dwdollar isimli kullanıcı, açık artırma fiyatının altında olduğunu bildiği halde satışta olan Bitcoinleri 20 dolardan almak istedi.

SmokeTooMuch, dwdollar’ın teklifini yanıtsız bıraksa da paylaşıma bir gün sonra gelen PayPal yorumuna cevap vermeyi atlamadı. Bir kullanıcı, “PayPal’da işlemler anonim değil, bu yüzden onu kullanmayı tercih etmeyen birçok kullanıcı var. Parayı posta yoluyla almayı düşünebilirsin.” şeklinde bir yorum paylaştı. SmokeTooMuch ise bu yoruma katılmayarak o tarz bir işlemin pahalı olabileceğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Bana kalırsa insanlar, Bitcoin’i nasıl kabul edebileceği konusunda ilgisiz, nasıl ödeyecekleri konusunda değil.”

dwdollar isimli bir kullanıcı, 10 bin BTC’yi 20 dolara almayı teklif etmişti.

“10 bin BTC, bugün oldukça para ederdi”

SmokeTooMuch, ilk gönderisinde belirttiği gibi 7 Nisan 2010 tarihinde açtığı konuya bir paylaşımda daha bulunarak, “Açık artırma sona erdi.” dedi. Kimse almadığı için Bitcoinlerin el değiştirmeyeceğini belirten SmokeTooMuch’ın 10 bin adet Bitcoin’i, kendisinde kalmış oldu.

Gönderiye 7 Nisan 2010 tarihinden sonra gelen ilk yorum ise 25 Nisan 2011 tarihinde oldu. Fiyasko isimli bir kullanıcı, olayı Laszlo Hanyecz olayına benzeterek şaşkınlığını gizleyemedi. Ancak iş, açık artırmayı 2010 yılında başlatan SmokeTooMuch isimli kullanıcının 24 Şubat 2012 tarihinde tekrar paylaşımda bulunmasıyla daha da eğlenceli bir hâl aldı.

SmokeTooMuch, 2012 yılındaki paylaşımında kimsenin o yıl açık artırmayla ilgilenmediği duyurusunu yaparak 10 bin adet Bitcoin’in el değiştirmediğini doğruladı. Açık artırma yaptığı zaman için, “O günler eski günlerdi.” diyen SmokeTooMuch, şöyle devam etti:

“10 bin BTC, bugün (2012’de) oldukça para ederdi.”

Peki ne kadar ederdi?

SomeTooMuch, “oldukça para ederdi” yorumunu 2012 yılının şubat ayında yaptı. Buradaki veriler ışığında Bitcoin’in o zamanlar yaklaşık 5 bin dolara denk geldiği baz alınırsa 10 bin adet BTC’nin yaklaşık 50 milyon dolar ettiği hesabı yapılabilir. Bitcoin’in güncel fiyatı baz alındığında ise (18 bin dolar) bu tutar 180 milyon doları buluyor. Açık artırma sırasında aynı adet Bitcoin’in 65.5 dolar ettiğini tekrar hatırlatalım.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!