Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

%52 Kripto Para Vergileri Konusunda “Beni Kimse Yakalayamaz” Diyor

Twitter’da 7,500’den fazla insan arasında yapılan yapılan son bir ankette, kripto yatırımı ve ticareti ile ilgili vergilerini nasıl ele aldıklarını sorulduğunda çoğunluğun vergilerin ortadan kaldırılmasına yönelik tepkiler verdikleri görüldü. Anket, katılımcıların sadece beşte birinin vergilerini kayda geçirdiklerini ve ödemiş oldukları ortaya koymakta.

Yakala Yakalayabilirsen

Twitter’da 1 Nisan’da yayınlanan bir kripto para vergi anketine katılım şimdiden çoktan 7,500 kişiye ulaşarak hız kazandı.

Evet ABD halkı, kripto para vergileri:

% 19 zaten kayda geçirildi ve ödedi

% 17 kayda geçirildi ve parası hazır

% 11 kayda geçirmeli ve satmalıyım

% 53 beni kimse yakalayamaz

9,339 oy • Son sonuçlar

Kripto para vergilendirmesi konusunda IRS (ABD Vergi Dairesi) tarafından yayınlanan ilk ve tek kılavuzun hükümlerine rağmen, insanlar kurumun kripto paralara vergi tahakkuk ettirilmesinde kurumun ya yapılan işleri görmezden geleceğini ya da tespit yapmayı başaramayacağına inanıyorlar ve yasaları umursamama yönünde tavır alıyorlar

16 milyondan fazla Amerikalı, şimdiden kripto para birimine sahip olmaktan gurur duyuyor ve tahmini olarak öğrencilerin % 20’si okul kredilerini kripto para birimine yatırım yapmak için kullandılar. Artan sayıda insanın alana dahil olmasıyla, bunun nasıl bir sorun haline gelebileceğini ise görülebiliyor.

Yasa Ne Diyor?

Yukarıda belirtilen kılavuzda, IRS açık bir şekilde kripto para birimlerini para olarak değil vergilendirme amacıyla mülk olarak ele alacağını belirtmiş. Ayrıca, kılavuz maddelerine göre “kripto para birimi terimi, gerçek para biriminde eşdeğeri olan “dönüştürülebilir bir fiili para birimi” olarak kabul edilen herhangi bir şeyi içerir veya bunun yerine geçer” deniyor.

Tüm kripto para birimlerinin bu şekilde hareket etmediği doğru ancak, Bitcoin dahil olmak üzere önde gelenlerin çoğunluğu bu özellikleri gösteriyor.

Vergi avukatı Sarah-Jane Morin’in ifadesiyle “bu düzenlemeler ile yaşamak zorunda olduğumuz için bir gün kendi kripto paramıza da vergiler uygulanabileceğinin farkına varmamız lazım. Bu konuda birkaç şeye hızlıca bakmak iyi bir fikir olabilir”.

Ticari Kayıtlarınızı Arşivleyin

Rapor edilebilir bir makbuz almak için endişelenmek istemediğiniz gibi, size baş ağrısı veren kişiyi bulmak için yüzlerce ticareti taramak zorunda kalmazsınız.

Morin, “İleride oluşacak problemler için, satın aldığınız ve sattığınız zamanın ayrıntılı kayıt tutmak daha kolay olur” diyor.

Buna ek olarak, IRS, yukarıda açıklandığı gibi, kripto para birimini mülkiyet olarak ele alıyor. Diğer bir deyişle, bir sermaye kazancı elde ettiyseniz vergi ödemeniz gerekecek ya da eğer işinizi bir kayıpla bitirdiyseniz bunu vergi faturanızdan düşürebilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki bilgiler de toplanmalı:

  • Satın alma zamanı
  • Yatırdığınız tutar
  • Satış zamanı
  • Alınan tutar

Bu andan itibaren iş sadece matematiğe bakıyor.

Günün Sonunda Kendinizi Raporlamak Zorunda Kalacaksınız

Hisselerin veya tahvillerin satışıyla uğraşıyorsanız, eninde sonunda iş yaptığınız aracı şirket veya banka doldurmanız için size 1099 numaralı bir vergi formu gönderecektir.

Vergi araştırmacısı Janna Herron, “Bu tüm kripto para alış verişleri veya işlemlerin için geçerli değil” diyor.

Örneğin ABD’deki en popüler borsalar arasında yer alan Coinbase, yalnızca 20.000 $ ‘lık kazancınızı yakaladığınızda veya en az 200 işlemi geçtiğinizde size bir 1099-K formu gönderir. Açıkçası bu durum küçük çaplı düzenli yatırımcı için böyle değil.

Herron, “Bunun anlamı, vergi yükümlülüklerini belirlemek için mesuliyet sizin üzerinizdedir” diyor.

Zamanında Hazırlanmamış İseniz Suça Bulaşmayın

IRS’den bilgi gizlemek asla parlak bir fikir olmamıştır. Geçici olarak radarın altından yakalanmadan uçabilmenize rağmen, ileride yaptığınız gizli ticaret yeniden ortaya çıkabilir ve o zaman sopayı kafanıza yiyebilirsiniz.

Kılavuz yasal olarak bağlayıcı ve düzenleme olmaktan uzak olsa da, kurallara uymayan vergi mükelleflerinin karşı karşıya kalabilecekleri sert cezalar hakkında yorumlarda bulunuyor.

IRS, 23 Mart Cuma günü yaptığı açıklamada bazı durumlarda, “vergi mükellefleri, fiili para birimi işlemlerinden elde ettikleri gelirin vergi sonuçlarını doğru bir şekilde rapor edemedikleri için cezai kovuşturmaya tabi olabilirler.” ifadesinde bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment