Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Google, Kripto Para Madenciliğini Amaçlayan Uzantıları Yasaklama Kararı Aldı

Google, kripto para madenciliği odaklı tarayıcı uzantılarını Chrome mağazasından yasaklayacak.

Amerikan teknoloji devi,  kararını pazartesi günü açıkladı ve temmuz ayından itibaren de madenciliği kolaylaştıran mevcut tarayıcı uzantılarını kaldırmaya başlayacağını söyledi. Blockchain ile ilgili diğer uzantılara ise izin verilmeye devam edilecek.

Google, daha önce yalnızca madenciliğe adanmış ve kullanıcılarını bu amaca ilişkin açıkça bilgilendiren  Chrome uzantılarına izin vermişti. Ne var ki bu politika, uyumsuz eklentileri filtrelemek ya da engellemek için yeterli olmadı.

Chrome’un kaynak kodunu donatmak için Google tarafından başlatılan açık kaynaklı bir girişim olan Chromium Projects’in yayınları, geliştiricilerin son sonbahardan beri madencilik uzantıları konusunda endişe duyduğunu gösteriyor.

Wired’e göre Google, pazartesi günkü yasağı açıklamaya karar verdi, çünkü Chrome Web Mağazası’na gönderilen madencilik uzantılarının büyük çoğunluğu, şirketin kendi kullanım politikasına uymuyor.

Google’ın uzantılar platformu ürün müdürü James Wagner, “Sağlıklı bir uzantı ekosistemini sürdürmenin anahtarı platformu açık ve esnek tutmaktır. Bu, geliştiricilerin Chrome tarayıcısı kullanıcıları için yaratıcı ve yenilikçi özelleştirmeler oluşturmasını sağlıyor.” derken, bazı eklemeler de yaptı:

“İte tam da bu nedenle, inceleme için gönderilen madencilik uzantılarının büyük çoğunluğunun, tek amaç politikamıza uymadığı veya kötü amaçlı olduğu şüphesi kesinleşene kadar, uzantıları yasaklayıcı komut dosyaları ile engellemeyi ertelemeyi tercih etmiştik.”

Madencilik uzantıları yasağı, Google’ın kripto para birimleri ile ilgili reklamları yasaklama planlarını duyurmasının üzerinden bir ay geçmeden geliyor.

Öte yandan son birkaç aydan beri gizli kapaklı, el atından yürütülen kripto para madenciliği, hükümetlerin ve büyük şirketlerin siber saldırılardan muzdarip olduğu gündemin içinde giderek yaygınlaşıyor.

Örneğin, şubat ayında, elektrikli araç üreticisi Tesla’nın bulutu, bir madencilik yazılımı virüsü tarafından tehdit edildi. Yine Birleşik Krallık hükümetine ait web siteleri de aynı zamanlarda madencilik amaçlarını maskeleyen kötü amaçlı yazılımlar tarafından suistimal edildi.

Tüm bunlarla birlikte ocak ayında, siber güvenlik şirketi TrendMicro, Google’ın kendi kurumsal kimliğinin de bir mağdur olduğunu ve bizzat bünyesinde barındırdığı “DoubleClick” reklamlarının kripto madenciliği odaklı kötü amaçlı yazılımlarla virüsleri dağıtmak için kullanıldığını keşfetti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment