Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Üzerinden Kripto Para Vergisi Hesaplanabilecek

Bir kripto para startup’ı olan Coinbase, ABD’deki kullanıcıları vergi yükümlüklerini daha kolay hesaplayabilsin diye yeni bir kar/zarar hesaplama aracı oluşturdu.

Coinbase, Salı günü yayınladığı blog gönderisinde söz konusu hesap makinesinin Coinbase üzerinden elde edilen sermaye kazançlarını (ya da kayıplarını) hesaplamak için kullanılabileceğini söyledi. Coinbase tarafından sunulan hizmette ilk-giren-ilk-çıkar (FIFO) yöntemi kullanılıyor.

Ancak söz konusu aracı kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Bu araçta hesaplama yapacak kişilerin tüm satın alım ve satış işlemlerini Coinbase üzerinden yapmış olmaları gerekiyor. Yani Coinbase’in sunduğu bu hizmet farklı platformlardan kripto para almış ya da herhangi bir ICO’ya dahil olmuş kişiler için pek önerilmiyor. Coinbase tarafından yapılan uyarının bir kısmı şöyle:

“Bu araç kar/zarar hesaplamasına bir ön hazırlık imkanı sunarak müşterilerimize yardım ediyor. Ancak bu araçtan elde ettiğiniz sonuçları vergi uzmanınıza danışmadan resmi vergi belgelerinde kullanmayın.”

ABD’de kripto para işlemleri vergiye tabii tutuluyorlar ve Coinbase de ABD merkezli bir startup olduğu için bu konuya epey önem veriyor. Coinbase Ocak ayında müşterilere bu vergi yükümlülüklerini hatırlatmış, hatta bu konu hakkında yayınladığı bildiriyi platformdan bir süre kaldırmamıştı.

ABD İç Gelir Servisi (IRS) 2014 yılında aldığı kararla kripto paraları birer para birimi olarak değil, vergi alınabilecek mülkler olarak değerlendirmeye başlamıştı. Kripto paraların vergiye tabii tutuluyor olmaları da o zamandan beri pek çok tartışmanın konusu oldu.

Aslında bu konunun bu kadar karmaşık olmasının sebebi yine IRS. İç Gelir Servisi kripto paralardan vergi alınması yönünde karar verdi vermesine ancak bu verginin tam olarak nasıl, ne şekilde alınacağını ya da bu verginin tam olarak hangi kripto para işlemlerine uygulanacağını açıklamadı. Yani ABD’de kripto para vergisi konusu hala daha belirsizliklerle dolu. Coinbase de konuyla ilgili bir yorumda bulunmuş ve şöyle yazmıştı:

“Dijital paralar için alınan verginin biraz kafa karışıklığına yol açtığının farkındayız.”

Tüm bunlar aslında Coinbase için çok daha büyük bir anlam ifade ediyorlar çünkü Coinbase, IRS’nin direkt olarak hedefinde olan şirketlerden biri. ABD’deki pek çok yatırımcı hala kripto para vergisi ödemediği için (ve kripto para işlemleri anonim oldukları için) IRS kim vergi ödüyor, kim ödemiyor bulamıyor. Kimin vergi ödemediğini bulmak için de Coinbase’ten müşteri bilgisi talebinde bulunmuştu ve bunun sonucunda Coinbase ile IRS arasında yasal bir mücadele başlamıştı.

Bu yasal mücadele ABD’deki bir bölge yargıcının Kasım 2017’de verdiği kararla bir son bulmuştu. Verilen karar doğrultusunda Coinbase, bünyesindeki 13,000 kullanıcının 2013 ile 2015 yılları arasında gerçekleştirdiği işlemlerin kayıtlarını IRS’ye teslim etmek durumunda kaldı.

Coinbase, platforma eklediği bu vergi hesaplama aracıyla tabii ki ABD’li kripto para yatırımcılarına büyük kolaylık sağlıyor. Kim bilir, kripto paraların Türkiye’de vergiye tabii tutulmaları durumunda belki Türk kripto para borsalarında da bu tarz hesap kitapla uğraşılır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment