Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Blockchain İçin Standartlar Getirecek

Çin’in hükûmet organlarından Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Blockchain ve Dağıtılmış Ana Defter (DLT) teknolojilerinin Çin’deki gelişimlerini hızlandırmak adına ulusal standartlar getirmeyi planlıyor.

Dün yayınlanan bildiriye göre Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yakın zamanda konuyla alakalı bir seminer düzenledi. Seminerde Blockchain ve DLT teknolojilerine ne gibi standartlar getirilebileceği tartışıldı.

Konuyla ilgili yapılan araştırmaları bakanlığın gözetimi altında olan Çin Elektronik Standardizasyonları Enstitüsü yürütüyor. Enstitü bu konuyu daha kapsamlı şekilde ele alabilecek yeni bir komite oluşturmayı da düşünüyor.

Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Çin’deki belli başlı organizasyonlar DLT konusunu zaten bir süredir gözden geçiriyorlardı. Yine bakanlık tarafından yapılan açıklamaya bakacak olursak diyebiliriz ki Çin, Blockchain teknolojisi konusunda diğer ülkelere kıyasla daha önde olmak istiyor.

Çin, Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu bünyesinde yer alan TC 307 komisyonuna dahil olan ülkelerden. Bu komisyon Blockchain teknolojisinin kullanım alanları için belli çerçeveler belirlemeyi hedefliyor. Görünüşe göre Çin bu komisyonda yer almakla yetinmiyor ve kendi başına da bir komisyon oluşturmak istiyor.

Ülke geçtiğimiz yılın sonlarında kripto para ve ICO’lara tabiri caizse savaş açmıştı ve bu savaşı 2018 yılında da sürdürüyor. Çin bundan birkaç ay önce ülkedeki kripto para borsalarını kapatmış, ICO’ları ise iptal etmişti ancak Blockchain konusunda çok katı yaptırımlar uygulamamıştı. Çin de ‘kripto para kötü, Blockchain iyi’ mantığında hareket eden ülkelerden.

Çin’in her yıl düzenlediği politik konferans bundan yalnızca birkaç gün önce gerçeklemiş ve bu konferansta da pek çok kayda değer şahıs Çin’in Blockchain teknolojisinin gelişimine katkıda bulunacak adımlar atması gerektiğini belirtmişti. Çin Halk Bankası’nın müdürü de kripto paralarla ilgili yorumlarda bulunmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment