Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Fiyatları Neden Düşüyor, Sebebi Fed mi?

Bitcoin, Ethereum, XRP gibi kripto paraların fiyatları dün düşmeye başladı. Dün Dünya genelindeki pek çok yatırımcının gözü Fed’den gelecek haberlere yöneldi ve altın, Bitcoin gibi varlıklar değer kaybetmeye başladılar. Peki Fed’in yaptığı açıklamanın ardından kripto para fiyatları neden düşüyor?

Kripto para piyasasının toplam değeri bundan 1 ay öncesine kadar 270 milyar dolar seviyesindeydi. Fakat Bitcoin gibi kripto paraların değer kazanmasıyla birlikte bu sayı geçen hafta içerisinde 385 milyar dolara kadar çıktı.

Kripto para piyasası Bitcoin’in 12,000 doların altına inmesiyle birlikte küçülmeye başladı. Kripto para fiyatlarındaki düşüş devam ederken piyasanın toplam değeri 20 milyar dolar azaldı ve 365 milyar dolara düştü. Bu sırada Bloomberg’ün Bitcoin, ETH ve XRP için özel olarak hazırladığı Bloomberg Kripto Para Endeksi’nde %6.5’lik bir düşüş yaşandı. 11 Haziran tarihinden beri bu kadar büyük bir düşüş yaşanmadığı için son iki ayın rekoruna imza atılmış oldu.

Piyasa Dolara Bağlı İlerliyor

Bitcoin, ETH ve XRP gibi kripto paraların fiyatları düşmeye devam ederken yatırımcılar bunun ardında yatan şeyin ne olduğunu merak ediyorlar. Yatırımcıların bu merakını doların son dönemlerdeki performansına değinerek gidermek mümkün olacaktır.

Dolar mart ayından itibaren beri gerek euro gerek altın karşısında değer kaybetmeye başladı. Bu sırada doların gücünü ölçmek için kullanılan Dolar Para Birimi Endeksi son iki yılın dibini gördü. Çoğu uzman; doların güç kaybetmesinin altın ve Bitcoin fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlanacağını açıkladı.

Rezerv para birimi son aylarda zayıflamaya başlamış olsa da son günlerde yaşanan bazı gelişmeler dolar lehine oldu. Fed’in dün akşam saatlerinde yayınladığı toplantı tutanakları, piyasalarda doların yeniden güç kazanabileceği yönünde bir tepki uyandırdı.

Kripto Para Neden Düşüyor?

Fed dün akşam Federal Açık Piyasa Komitesinin 28-29 Temmuz tarihli toplantısının tutanaklarını paylaştı. Koronavirüsün ekonomik etkilerinin, Fed’in izlediği ve izleyeceği politikanın görüşüldüğü bu toplantıda geleceğe yönelik “belirsizlik” vurgusu yapıldı.

Fed bu toplantı tutanaklarını yayınladıktan sonra dolar biraz olsun güç kazanmaya başladı. Dolar Para Birimi Endeksi salı günü 92.124 seviyesine kadar düştü ki bu, belirttiğimiz gibi, son 2 yılın en düşük seviyesiydi. Ancak dolar Fed cephesinden gelen haberin ardından 93.059 seviyesine kadar yükseldi. Reuters’ın haberine göre Tempus Inc.’in yöneticilerinden John Doyle; doların hisse piyasalarında yaşanan düşüş nedeniyle güç kazandığını düşünüyor. Onun tahminlerine göre Fed’in belirsizlik vurgusu yapmasının ardından birçok yatırımcı kar satışı yapmaya başladı ve bu da dolara güç kattı.

Uzmanlar altın ve kripto para fiyatlarında yaşanan düşüşü bu gelişmeyle açıklıyorlar. Konuya yönelik görüşlerini paylaşan Quantum Economics’in kurucusu Mati Greenspan; kripto para piyasasının dolara bağımlı bir şekilde hareket ettiğini hatırlattı. Bloomberg’ün haberine göre doların güç kazanması, Bitcoin gibi kripto paraların değer kaybetmesine yol açtı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment