Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’nin Yerli Kripto Para Projesi Ne Durumda?

Türkiye 2019 yılında yerli kripto para projesinin duyurusunu yapıp birçok kişiyi umutlandırdı. Çin, ABD, İngiltere gibi ülkeler kripto paralarla ilgili araştırmalar yapmaya devam ederken Türkiye de kendi kripto parası için harekete geçti. Peki Türkiye’nin kripto para projesine dair bilinenler neler?

Bitcoin, Ethereum gibi kripto paraların sayısı artmaya devam ederken dijital merkez bankası paralarına duyulan ilgi de büyümeye devam ediyor. Çin yıllardır geliştirdiği dijital parasını dört farklı bölgede test etmeye başlamış; Fed dijital dolar fikrini değerlendirmeye almış, İngiltere konuyla ilgili araştırmalarını hızlandırmışken Türkiye de bu ülkelere eşlik etmeye çalışıyor.

Türkiye dijital para planlarını geçen yıl yayınlanan 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ile açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla yayınlanan bu 403 sayfalık programda yerli bir dijital para projesi üstünde çalışılacağının duyurusu yapıldı. Bu konu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamalarının ardından yeniden gündeme gelmeye başladı.

Yarın Yerli Dijital Para Müjdesi mi Gelecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Başkent Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın Açılış Töreni’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tören sırasında “Cuma günü ülkemize büyük bir müjde vereceğiz. Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına inanıyorum. Açıklarsam bu işin heyecanı kaybolur” ifadelerini kullandı.

Yarın açıklanması beklenen bu müjdenin ne olduğu büyük merak konusu. Özellikle Bloomberg gibi bazı kaynaklar, Türkiye’nin “Karadeniz’de enerji kaynağı keşfettiğine” dair bazı bilgiler paylaşıyorlar. Dün Tarafsız Bölge programına katılan Doğu Perinçek de Zonguldak açıklarında doğal gaz kaynağı bulunduğunu söyleyerek bu iddiaları destekledi.

Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjdenin yerli dijital para projesiyle ilgili olabileceğini düşünenler de var. İnsanlar bu müjde duyurusunun ardından Türkiye’nin dijital para çalışmalarına dair araştırma yapmaya başladılar. Türk Lirası özellikle son aylarda dolar karşısında bu kadar değer kaybetmiş, Çin gibi ülkeler dijital para çalışmalarını hızlandırmışken Türkiye’de de dijital paralara yönelik somut bir adım atılacak mı?

Yerli Dijital Para Projesine Dair Bilinenler

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığının geçen yıl hazırladığı 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda Türkiye’nin finansal teknoloji planları paylaşıldı. Bu programın Mali Piyasalar bölümünde Türkiye’nin “alternatif para ve ödeme sistemleri geliştireceği” bilgisi verildi. Türkiye’nin bu plan doğrultusunda blockchain tabanlı bir dijital para geliştireceği açıklandı.

yerli-kripto-para

Yerli dijital para projesi ile ilgili yapılacak araştırmalardan başlıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve TÜBİTAK sorumlu olacak. Fakat bu çalışmalara İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği gibi devlet kurumları da katkıda bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ise kurumsal çalışmalara destek olacak.

Uluslararası İş Birliği Esas Alınacak

Türkiye’nin dijital para projesinde yalnızca yurt içindeki değil yurt dışındaki kurumların çalışmaları da esas alınacak. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da belirtildiği üzere; yerli kripto para çalışmalarında Rusya’nın SWIFT sistemine alternatif olarak geliştirdiği sistem örnek alınacak.

Uluslararası arenada örnek alınacak tek ülke Rusya olmayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılıp İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed ile bir araya geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Malezya’nın eski Başbakanı Mahathir Muhammed ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Ruhani bu zirve sırasında Türkiye, Malezya ve İran gibi müslüman ülkelerin kullanabilecekleri alternatif bir para birimi geliştirme önerisinde bulundu. Malezya eski Başbakanı da dolar hegemonyasına atıfta bulunarak bu öneriyi destekledi.

Yerli Dijital Paranın İsmi Ne Olabilir?

Türkiye’nin dijital para çalışmaları konusunda henüz hangi aşamada olduğu bilinmiyor. Türkiye’deki yetkililer Rusya, İran gibi ülkelerle ortak bir para kullanma fikrini değerlendiriyor olsalar da henüz bu konuya yönelik somut bir adım atılmış değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yarın yapacağı açıklamanın dijital paralarla ilgisi var mı, elbette bilinmiyor. Fakat Türkiye’nin geliştirmediği planladığı yerli dijital para projesinin isminin ne olacağı geçen yıldan beri merak ediliyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları dijital paranın isminin Borcoin olacağı yönünde espri yapıyorlar. Fakat Çin’in dijital parasının dijital yuan; ABD’de geliştirilebilecek olası bir dijital paranın dijital dolar olarak adlandırılıldığını düşünecek olursak Türkiye’nin dijital parasının adı da dijital lira olabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment