Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Ekonomistten Korkutan Dolar Yorumu

Geçtiğimiz haftalarda doların, 6,90₺ sularından dik bir çizgi ile 7,30₺ bandına çıktığına şahit olmuştuk. Fed’in eski ekonomistlerinden Erkin Şahinöz’den gelen dolar yorumu ise geleceğe yönelik endişe verdi. Şahinöz doların bu yükseliş grafiğine rağmen yabancı yatırımcıların çekilme verilerinden duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Ağustos ayı başında hızlı bir yükseliş gösteren dolar, iç piyasada bir şok etkisine sebep oldu. Temmuz ayında genel olarak stabil bir görünüm sergileyen dolar, ay sonu ile birlikte yükseliş trendine girdi ve ağustos ile birlikte de 7,38₺ seviyelerine zıpladı.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ağustos ayı beklenti anketine göre doların bu yıl sonunda tahmini fiyatı 7,34₺ olarak belirlendi. Önceki anket döneminde ise bu fiyat 7,02₺ sularındaydı. Finans sektörünün önde gelenlerinin katıldığı ankette döviz yükselişinin yanı sıra gayri safi yurt içi hasıla beklentisi de yüzde eksi 1,6 olarak açıklandı. Bu oran bir önceki anket döneminde yüzde eksi 1,3 olarak duyurulmuştu.

Yüksek Dolar Fiyatına Rağmen Yabancı Yatırımcıları Türkiye’de Tutamıyoruz

Uzman ekonomist ve yorumcu Erkin Şahinöz Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, doların yükselişindeki tehlike sinyallerini ve ülkeden çıkan döviz grafiğini yorumladı. Şahinöz, büyümeye olumlu katkı sağlayacak yabancı yatırımcılardan zaten ümidini kestiğini söyledi. Şahinöz’ün dolar yorumu, dün açıklanan TCMB anketindeki eksi yönde ilerlemiş olan tahmini GSYH oranını da destekler nitelikte.

Şahinöz sıcak para girişi ya da uluslararası yatırımların olmamasının yanı sıra, dolar fiyatı bu şekilde yüksekken bile içerideki döviz kaynaklarını kaybettiğimizi gösteren bir grafik paylaştı. Yılbaşından bu yana hisse senedi bazında 5 milyar dolar, tahvilden 7,4 milyar dolar olacak şekilde; toplam 12,4 milyar dolar yabancı çıkışı gerçekleştiğini duyurdu. Bu durumun ciddiyetine dikkat çekmek isteyen Şahinöz tepkisini “Dolar 7,37 iken bile yabancı çıkıyorsa şapkayı önüme koyar ve düşünürdüm!” şeklinde dile getirdi.

Şahinöz’ün paylaştığı, ülkeden çıkış yapan döviz hareketlerini gösteren tablo

Türkiye’deki En Önemli Döviz Oyuncusu Halk

Erkin Şahinöz daha önceki açıklamalarında Türkiye’deki en büyük döviz piyasası oyuncularının ‘hane halkı’ olduğunu vurgulamıştı. Türk halkının dövizi her zaman için güvenli bir yatırım aracı olarak gördüğüne dikkat çeken ekonomist, devletin izlediği politikaları eleştirerek; dövize geçmenin durdurulması için geçiş maliyetlerinin değil Türk Lirasının çekiciliğinin arttırılması gerektiğini yine Twitter hesabı üzerinden söylemişti. Nitekim bu açıklamadan bir sonraki gün yayımladığı tabloda da kambiyo vergisine rağmen, 7 haftada 7,1 milyar dolar döviz alımı gibi bir oranla, vatandaşın dövize yöneliminin devam ettiğini göstermişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment