Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Ekonomistten “Altının Altında Kalmayın” Uyarısı

Dünyanın en önemli ekonomistleri listesinde 13. sırada yer alan Türk ekonomist Emre Alkin, altın piyasasını değerlendirdi ve yatırımcıları uyardı. Kitlesel hareketlerin heyecanına kapılıp alım yapılmamasını ve sabredilmesi gerektiğini vurgulayan Alkin, “piyasalar yatırımcılar için her zaman bir fırsat sunacaktır” dedi.

Pandemi kaygısını biraz olsun hafifletecek gelişmeler yaşanana kadar hisse senedi, altın gibi yatırım araçlarının değer kazanacağının aşikar olduğunu savunan Emre Alkin, bunu ülkelerdeki negatif reelde ya da sıfır düzeyinde olan faiz oranlarıyla temellendirdi.

Nitekim Alkin’in bahsettiği ‘hafiflemeyi’ yaratacak gelişme geçtiğimiz hafta Rusya kanadından geldi. Rusya’nın Koronavirüs aşını bulduklarını açıklamasından sonra altın fiyatları ons bazında 1860 dolara kadar geriledi. Bundan önce rekor kırarak 2,060 – 2,070 dolar bandına kadar çıkmıştı.

Hedef Alış-Satış Fiyatları Koyun

Alkin, daha da yükseleceğini varsayıp böyle rekor fiyatlardan altın almanın akıllıca olmayacağını ve piyasanın her zaman bir fırsat sunabileceğini hatırlattı.  Her dönem geçerli olmakla birlikte özellikle bu dönem için, sermaye piyasasından kazanç elde etmek isteyenlere “sabırlı olun, akıllı olun ama cesur da olun” mesajı verdi. Yatırımcılara hedef alış ve satış fiyatları belirlemelerini önerdi.

“Satın almak bir cesaretse hedef fiyattan satmak da babayiğitliktir.”

Aynısı İran – Irak Savaşı Döneminde de Olmuştu

Pandemi sürecinin yarattığı olumsuz maddi koşulları az da olsa rahatlatmak amacıyla, önce Avrupa’daki kuruluşların ve sonra da Amerika Birleşik Devletlerinin piyasaya para sürmesinin altın fiyatlarındaki artışı etkileyeceği öngörülüyordu. Çünkü özellikle dünya genelindeki pandemi etkisiyle, gelecek kaygısı olan insanların ceplerine gelen parayı harcamak yerine yatırım yapmayı tercih edecekleri tahmin ediliyordu. İşte bu güvence güdüsü ile İran – Irak savaşı zamanında yatırım yapanlarla benzer bir tablo yaşamamak için uyarılarda bulunan ekonomist, “daha da yükselecek” telaşı ile yatırımcıların büyük bir bozguna uğrayabileceğini anlattı.

Emre Alkin altındaki bozgun için, 1980 yılındaki İran – Irak savaşı dönemini örnek gösterdi. Savaş başlarken ons bazında 2 bin dolara kadar çıkan altın piyasayı hareketlendirmiş ve insanları daha da yükseleceği düşüncesiyle altına yatırım yapmaya itmişti. Ama ortaya çıkan sonuç beklenin tam tersi olmuş ve altının 400 dolar bandına gerilemesiyle son bulmuştu. Alkin, savaş esnasında daha da yükselecek diye altın alımı yapanların, aldıkları fiyatları yeniden görmelerinin tam 40 seneyi bulduğunu söyledi.

Dünya Korkarken, Türkiye Altına Hep Güvendi

Ekonomist Alkin, altının 2011 – 2012 yılında yaptığı zirve ve ardından süregelen düşüş trendinde Türk ve yabancı yatırımcıların farkına da değindi.  Bu süreçte yabancı altın yatırımcıları çakılan altın fiyatından büyük oranda olumsuz şekilde etkilenirken Türkiye’dekiler doların Türk Lirası karşısında kazandığı değer ile aynı şekilde etkilenmemişti. Yani Türk yatırımcılar döviz yükseldiği için altın yatırımlarında kendilerini güvende hissederken yabancı yatırımcılar öyle düşünmüyor. Özetle Alkin, altın yatırımındaki bu düşünce farklılığını Türkiye’nin uğradığı sürekli devalüasyona bağlamanın mümkün olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment