Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gizlilik Vadeden ShapeShift, Monero ve Dash’i Platformdan Çıkardı

Kripto para borsası ShapeShift, Monero (XMR) ve Dash (DASH) ikilisini platformdan ihraç etti. ABD hükümetinin bu duyurudan aylar önce, kullanıcılara tam anonimlik sağlayabilen Monero ve Dash gibi kripto paraları izlemek için bir program başlatması da dikkat çekti.

Diğer kripto para borsalarından farklı olarak kişinin private key’ini koruyan tek platform olan ShapeShift’in yetkililerinden biri Decrypt’e yaptığı açıklamada, Monero‘yu (XMR) listelerinden çıkardıklarını açıkladı. Platform Monero’nun yanı sıra artık, isteğe bağlı anonimlik sağlayan özelliği ile Bitcoin Cash’e rakip olan Dash’i (DASH) de listelemediklerini söyledi.

ShapeShift’in kırmızı çizgisi gizlilikti

Finansal gizliliği koruyan bankacılık yasalarının etkin olduğu İsviçre merkezli ShapeShift borsası geçmişte de anonimliğe karşı hassas tutumu ile dikkat çekti. Borsa, 2015 yılında dijital para platformlarının kullanıcıların belli ayrıntılarını kaydetmesini zorunlu kılan yaptırımlara sahip olan New York ve Washington’da hizmet vermedi bıraktı.

ShapeShift 2018 yılında “Müşterini Tanı” (KYC) düzenlemelerine teslim olmak zorunda kalsa da, gizlilik vadeden kripto para birimleri borsanın izlemek istediği yolun bir tesellisi olarak listeleniyordu. Fakat büyük oranda anonimlik sağlayan XMR ve DASH’in borsadan kaldırılması kullanıcılar üzerinde de bir şok etkisi yarattı.

Bu kararın borsasının kendi stratejisi mi yoksa bir regülasyon sebebiyle mi olduğu belirsizliğini korurken borsa CEO’su Erik Voorhees’in açıklamaları da soruları yanıtsız bıraktı. ShapeShift CEO’su, Monero için aylar önce platformdan çıkarma kararı alındığını fakat nedeni hakkında daha fazla yorum yapamayacaklarını söyledi.

Monero’nun gizliliği ABD’nin hoşuna gitmiyor

Monero (XMR), tanıdığı anonimlik esasından dolayı daha çok yasa dışı işler için kullanılan bir kripto para olarak biliniyor. XMR’nin bu kötü şöhreti, Europol tarafından da Dark Web gibi dijital ortamlarda en çok kullanılan kripto para olarak açıklanması ile her geçen gün derinleşiyor. ABD hükümeti Monero’nun gizlilik ögesi ve kullanım alanları yüzünden kripto paradan epey rahatsızlık duysa da XMR, 2 milyar doları aşkın piyasa değeri ile en değerli 14. kripto para konumunda bulunuyor.

Bitcoin‘e zıt düşecek şekilde, ağda yapılan işlemlerin izlenmesini zorlaştıracak bir yol izleyen Monero ABD hükümetinin de dikkatini çekti. ABD Vergi Dairesi (IRS) geçtiğimiz aylarda bir program başlattı ve anonim kripto para ağlarını izlemek için resmi bir adım attı. Monero, Bitcoin Lightning Network gibi ağların şeffaflaştırılmasını hedefleyen programın kazananlarından biri Chainalysis oldu. Chainalysis programı kazanan diğer şirketler ile ABD’nin bu ağlardaki işlemleri takip etmesine yardım edecek.

Monero’yu kimler Listeliyor, kimler Listelemiyor?

Monero piyasa değerine göre en büyük 14. kripto para olsa da ve bu gizlilik felsefesinden dolayı hala birçok önemli borsada listelenmiyor. Gemini ve Coinbase gibi büyük kripto para borsaları kullanıcıları XMR coini sunmuyor ve Monero günlük hacmi bu borsalarda listelenmesi ile belki çok daha yüksek olabilecekken şu an 330 milyon doların hemen altında yer alıyor.

Buna rağmen Monero; Binance, OKEx, Huobi, Bitfinex ve Bithumb Global gibi kripto para borsalarında listeleniyor. Şu an fiyatı 122,97 dolar olan XMR listelendiği tüm borsalarda yaklaşık 160 paritede işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!