Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Bankaları Krizin Eşiğinde Olabilirler

ABD genelindeki Kovid-19 vakalarının sayısı 40 bini aşmışken ülkedeki  Koronavirüs paniği hızla yayılmaya devam ediyor. ABD Senatosu sırf bu paniği kontrol altına alabilmek ve salgının ekonomik etkilerini azaltabilmek için insanlara 2 trilyon dolarlık bir teşvik paketi hazırladı.

ABD Senatosu’nun bu paketi onaylaması halinde ülke genelindeki birçok vatandaşa 1200 dolarlık çekler verilecek. Senato’nun amacı  hem ekonomiye likidite sağlamak hem de insanların temel gereksinimleri karşılamalarına destek olmak. Peki insanlar hükümetten gelen bu paraları, hatta şu anda ellerinin altında bulunan paraları nasıl kullanıyor, daha doğrusu nasıl saklıyorlar?

Nakite Yöneliyorlar

Borsalar 12 Mart tarihinde düşmeye başladığında ABD’deki birçok vatandaş bankaya gidip nakit para çekmeye başladı. Nakit paraya talep o kadar hızlı arttı ki Manhattan Bank’in elinde neredeyse hiç 100’lük banknot kalmadı. Aynı süreç içerisinde Bank of America da 20’lik ve 50’lik banknotlarda sorun yaşamaya başladı.

Bloomberg’ün haberine göre özellikle New York’ta yaşayan üst düzey gelirli vatandaşlar, para çekerken ciddi sorunlarla karşılaştılar. İsmini paylaşmayan bir vatandaş New York’taki bir JP Morgan şubesinden 30 bin dolar para çekmeye çalıştı ancak para çekme işlemlerine getirilen kısıtlama yüzünden 10 bin dolar nakit çekebildi.

Tüm bu yaşananlar bankaların elinde nakit para kalmadığı anlamına gelmiyor. Ama insanların hızla nakit paraya yöneldikleri anlamına geliyor. Çünkü insanlar olası bir kriz ihtimaline, bankaların tamamen kapanma ihtimaline, evden çıkamayacak bir durumda olmaları ihtimaline karşı ellerinin altında para tutmak istiyorlar.

Bankaya Hücum

ABD’de yaşanan bu gelişmeler insanların aklına olası bir bankaya hücum (bank run) ihtimalini getirmeye başladı. İnsanlar genelde kriz anlarında bankaya adeta hücum ederek hesaplarında ne kadar para varsa çekiyor, banka hesaplarını tamamen boşaltıyorlar. Bu da bankaları adeta bir kriz haline sokuyor.

Peki insanların aklına neden olası bir bankaya hücum senaryosu gelmeye başladı? Aslında bu ABD Federal Mevzuat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından yayınlanan bir videodan kaynaklandı. İnsanların mevzuatlarını güvence altına alan FDIC geçtiğimiz gün bir mesaj yayınladı ve insanlara paralarını yastık altında tutmamayı önerdi. FDIC tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Paranız bankalarda gayet güvende. Şu anda yapmanız gereken son şey paranızı bankadan çekmek olur. Yüklü miktarlarda nakitle dolanmak, yastık altında yüklü miktarda nakit para tutmak istemezsiniz.”

Federal bir kurum olan FDIC’nin bu “bankalar güvenlidir”, “paranızı bankalarda tutun” temalı mesajı birçok kişinin ilgisini çekti. FDIC’nin böyle bir çağrıda bulunmuş olması da insanların aklına şu soruyu getirdi: ‘Bankalara hücum olur mu?’

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment