Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Batı Virginia Eyaleti Blockchain Destekli Seçim Gerçekleştirdi

ETHNews in 9 Mayıs tarihli haberine göre, Batı Virginia eyaletinde 8 Mayıs itibariyle seçim sandıkları kapatılarak ABD tarihindeki ilk hükumet tarafından blockchain destekli bir seçim yapılmış oldu.

Blockchain temelli bu mobil oylama platformu Voatz tarafından geliştirildi ve sadece belirli bir grup seçmen için kullanılabilir durumdaydı. Katılımcılar başka yerlere sevk edilmiş ordu üyeleri, yurt dışı oy kullanma yasasına bağlı olarak yurt dışı görevinde olan diğer vatandaşlar ve onların eşleri ile onlara bağımlı olan diğer kişilerden oluşmaktaydı. Katılımcılar sadece Batı Virginia içerisindeki iki ilçe için oy kullanabiliyordu; Harrison ve Monongalia.

Eyalet seçimiyle ilgili işlemler ve organizasyon, Eyalet Bakanlığı Bürosu tarafından gözetim altında yapıldı. Batı Virginia Eyalet Bakanlık Bürosu iletişim sorumlusu Mike Queen konu hakkında şu yorumu yaptı:

”Eyalet büromuz blockchain’in bu tip bir mobil oylama uygulaması için yüksek güvenlik sağlıyor. Bu tip bir oylama sisteminin gelecekte de kullanılabilmesini canı gönülden umuyoruz. Belki de bu askeri personelimiz için önümüzdeki genel seçim kadar erken bir vakitte bile gerçekleşebilir.”

Bu oylama kısmı Voatz elemanları tarafından yapılacak ve Harrison ve Monongalia ilçelerini temsil eden seçim sandığı görevlileri de gene Voatz tarafından karşılanacak. ”Batı Virginia’da bulunan diğer çıkar çevreleri” diye tanımlayabileceğimiz seçime katılmayan yönetimlerin bölge sekreterleri, eyalet valisi ve kamu işleri kurulu gibi gruplar da sistem hakkında geri dönüt vermesi için davet edilecek.

Bu denetimlerin ardından Bakan Warner yöntemi önümüzdeki Kasım ayında yapılacak olan eyalet geneli seçimlerde kullanıp kullanmama kararını verecek. Queen’e göre Warner’ın bu yöntemin eyalet geneli seçimlerde kullanılması kararını alması için, bu deneme seçiminin denetçilerinin bunu gelecekte de kullanma yönünde verdiği olumlu yorumlar sayesinde mümkün olacağını düşünüyor. Queen, Warner’ın bu uygulamaya devam etmek veya etmemek konusundaki kararını Temmuz ortası civarlarında açıklamasını bekliyor.

Queen bu sistemin gelecekteki seçimlerde kullanılma olasılığına dair umutlu olduğunu belirtirken, bazı uzmanlar genel olarak elektronik oylama özel olarak da Voatz’ın yöntemi  konusuna şüpheci yaklaşıyorlar. Carolia Üniversitesi bilgisayar bölümü profesörü Duncan Buell, şirketin kullandığı yüz tanımlama ve parmak izi tarama sistemlerinin hacklenme saldırılarına karşı çok açık bir vaziyette olduğunu belirtiyor.

Queen ise Bakanlığın ”Bugüne kadar çok istekli olduğunu ve blockchain temelli oylama sisteminin gerçekten uygulanabilir bir platform olduğunu düşündüklerini” belirtiyor. Kendisi buna ek olarak ”bu mobil blockchain seçim sistemi hakkında ilgisi olan ve bunu soruşturan çok fazla başka eyalet de mevcut” olduğunu da vurguluyor.

Bu deneme seçimi ilk defa bu yılın Mart ayında açıklanmıştı. Bu karar Bakan Warner tarafından verilmiş ve kendisi şu açıklamalarda bulunmuştu:

”Seçim sistemimizdeki güveni arttırmak ve erişilebilirliği geliştirmek adına böyle bir adım atıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment