Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığı’ndan Bitcoin ve Kripto Para Madencilerine Yönelik Vergi Önerisi

ABD Hazine Bakanlığı, Bitcoin (BTC) ve kripto para madencilik şirketlerinin elektrik kullanımına %30 vergi uygulanmasını önerdi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından 9 Mart tarihinde yayınlanan Başkan Joe Biden’ın 2024 yılı bütçe planında, kripto para madencilik faaliyetlerinin çevreye olan olumsuz etkileri nedeniyle şirketlerin enerji tüketim maliyetlerinin %30’u kadar vergi ödemeleri önerildi.

Kendi madencilik cihazlarını kullanan veya üçüncü taraflardan madencilik cihazları kiralayan şirketlerin yanı sıra kendi enerjisini üreten madencilik şirketlerinin de vergi kapsamında sunulması dikkat çekti.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından sunulan teklif kapsamında vergi oranları, üç sene içerisinde kademeli olarak artacak. İlk sene %10 vergiye tabi olacak olan madenciler, ikinci sene %20 ve takip eden senede %30 vergi oranına tabi tutulacak. Verilen bilgilere göre kendi enerjisi üreten madencilik şirketleri, enerji türü ve tüketimlerini raporlayarak bölgelerindeki enerji maliyetini göz önünde bulundurup vergi beyanında bulunacak. Teklifin onaylanması durumunda söz konusu mevzuat 31 Aralık 2023 tarihini takip eden vergi yılında yürürlüğe girecek.

Öte yandan kripto para madenciliğinin büyümesi ile beraber artan enerji tüketiminin olumsuz çevresel etkilerine değinilirken uygulanacak verginin çevresel adaleti tahsis edebileceği öne sürüldü. Ayrıca madencilik faaliyetlerinin oldukça değişken olduğunun yanı sıra yerel kamu hizmetleri ve toplulukları için çeşitli belirsizlikler ve riskler barındırdığı belirtilirken uygulanacak vergi kapsamında bu olumsuzlukların da sönümlenebileceği yönünde detaylara yer verildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!