Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığından Cüzdanlara Yaptırım Geliyor

ABD Hazine Bakanlığı kripto işlemleri yapmasını yasakladığı vatandaşlarının ve organizasyonların isimlerini ve bu kişilere ait veya ilişkili kripto para cüzdanlarını veya adreslerini yayınlamayı planlıyor.

19 Mart’ta Hazine Bakanlığının sitesindeki Sıkça Sorulan Sorular sayfasının uyulması gereken yaptırımları anlatan bölümünde yapılan bir güncellemede, ülkenin Dış Kaynakları Kontrol Ofisi(OFAC)’nin, Özel Belirlenmiş Yurttaşlar (yaptırım uygulanan ülkeler, terör örgütleri veya narkotik karaborsacılığı ile ilişkili olan kişiler) kapsamında kripto paralara itibari paralarla aynı muameleyi göstereceği belirtildi.

”Var olan kontrol mekanizmalarımız altında kripto paraların yasadışı kullanımıyla daha iyi savaşabilmek için OFAC, ÖBY kapsamında bloke edilmiş kişilerle ilişiği olan dijital para adreslerini bir kimlik tanımlayıcı görevi görmesi için yayınlayabilir.”

Bu uygulama sözü geçen adreslerle ilişkili kişilere bir ikaz niteliği taşıyabilir. Yine de bakanlık listelerin eksiksiz olmayacağını söyledi.

”Bir Özel Belirlenmiş Yurttaş’a ait veya onunla ilişkili dijital para kimlik tanımlayıcılarını ya da adreslerini tespit eden kişiler bahsi geçen dijital parayı bloke etmek ve OFAC’e cüzdanın ya da adresin sahibine dair detaylı bilgiyi raporlamak adına gereken adımları atmalılar.”

OFAC, ÖBY listesinde dijital para adresleri için ayrılmış 256 alfanümerik karakter ve dijital paranın adı veya kısaltmasını içerecek bir kısım oluşturacağını da söyledi. Dijital paralar arasında bitcoin, ether, litecoin, neo, dash, XRP, iota, monero ve Venezuela’nın petro’su gibi örnekler de var.

Online cüzdan startup’ı Blockchain.com’un başkanı ve sanayi hukuku avukatı Marco Santori, attığı tweetlerde bu gelişmelerin büyük resme bakıldığında Bitcoin için yararlı olduğunu ama amaçlanandan farklı sonuçlar doğurabileceğini de belirtti.


Bu güncelleme, Venezuela’nın petro’yu piyasaya sürmesinin üzerine ABD Başkanı Donald Trump‘ın ülkeye yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklamasının üzerine geldi. Trump’ın kararnamesi Birleşik Devletler vatandaşlarına özerk kripto paraları satın almayı veya bu paralarla ticaret yapmayı yasaklıyor.

Venezuela başkanı Nicolas Maduro, petro’yu halihazırda var olan ABD yaptırımlarının etrafından dolanabilmek amacıyla yayınladığını açıkladı, daha sonra ayrıca yeni kararnamenin Birleşmiş Milletler antlaşmasına aykırı olduğunu da belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment