Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Meclis Üyesi: Blockchain ‘Dünyayı Değiştirecek Nitelikte’ Bir Yenilik

8 Mayıs tarihinde iki adet ABD Meclis Alt Kurulu, blockchain teknolojilerinin tedarik zinciri yönetimi konusunda nasıl kullanılabileceği konusunda bir toplantı düzenledi. Toplantı sonunda bu blockchain teknolojisinin, endüstri tipi standartlara sahip olmamasına rağmen,  çok geniş bir uygulama çeşitliliğine sahip olduğu vurgulandı.

Denetim alt kurulu ile Araştırma ve Teknoloji alt kurulu hem halktan hem özel sektörden dört tanığın katılımı ile blockchain uygulamalarını masaya yatırdı. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Barry Loudermilk, blockchain konusunun sonunda hükumet düzeyinde bir tartışmaya konu olmasından dolayı yaşadığı mutluluğu dile getirdi. 20 yıllık iletişim teknolojileri tecrübesinden sonra kendisini bu blockchain konusu nezdinde ”kimsenin dikkate almadığı bir fısıltı” gibi hissettiğini belirten Barry, sözlerine şu şekilde devam etti:

”Eğer şu kripto para birimi gölgesinden kurtulup bunun arkasındaki teknolojiye odaklanırsak bu bizim bir çok siber güvenlik ve veri koruma konularımıza derman olabilir.”

Toplantıda blockchain kullanarak herhangi bir endüstrinin tedarik zincirini kayıt altına almanın masrafları inanılmaz bir oranda azaltırken aynı esnada hızını da bir o kadar arttıracağı belirtildi. Örnek olarak, İçişleri Bakanlığı bünyesinde siber güvenlik bölümü müdürü olarak görev yapan Dr. Douglas Maughan, blockchain teknolojisinin devlet düzeyinde tedarik zinciri yönetimini kolaylaştırabileceği yollardan birinin, ABD Gümrük ve Sınır Koruması için ”nakliye, lojistik ve gümrük” konuları olabileceğini belirtti.

Özel sektördeki Maersk bünyesinde çalışan Michael White, uluslararası tedarik zincirlerinin idari maliyetinin fazlalığından bahsetti ve ”dünya çapında birbirine bağlı tedarik zinciri katılımcıları ağının çekirdeğini oluşturan açık ve tarafsız endüstri platformu” gerekliliğinin önemini vurguladı. Blockchain teknolojisinin ”güven gerektirmeyen” doğasına atıfta bulunarak şunları belirtti:

”Bu ağı kurmak için gereken güven blockchain teknolojisi olmadan pek mümkün görünmüyor.”

Endüstri Standartları Eksikliği

Tüm bunlara rağmen toplantıdaki bütün tanıklar, Maughan’ın sözlerine göre, blockchain konusundaki standart hatta tanım eksikliklerinin ”büyümeyi ne denli kısıtlayabileceği” konusuna değindi. Maughan buna ek olarak Quantum hesaplama yönteminin, yeterince karışık bir sistem tarafından, eğer blockchain tarafından daha fazla gelişme olmazsa blockchain’in kriptografik sistemlerini kırabileceği anlamına geldiğini de ekledi.

UPS şirketinde küresel gümrük komisyonu bölümünün başkan yardımcısı olan Chris Rubio, endüstrinin daha geniş bir kullanım için gereken standartları belirlemek için bir araya geleceğini umduğunu söyledi ve şu ifadelerle devam etti:

”Bu genel kural ve standartlar olmazsa belirsizlik blockchain’in tedarik zinciri sektöründe başarı elde etmesi için gereken büyük ölçekli yatırımların olmasını engelleyecektir.

Denetim alt kurulunun da başkan yardımcısı olan Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Ralph Abraham, blockchain’in geleceği hakkında çok olumlu bir tutum sergiledi ve toplantıdan sonra duruşmadaki ifadelerin yarısını dinledikten sonra ”Eğer blockchain’i doğru anlıyorsam – ve şuan için zor bir öğrenme aşamasındayım – bu tıpkı GPS sisteminin navigasyonu tamamen değiştirdiği gibi, ürünlerin takibinin de baştan aşağı değişmesini sağlayacak. Kendisi bunun hemen ardından şunları dile getirdi:

”Bu sebeple bence uğraştığımız bu teknolojiyi dünyayı değiştirebilecek cinste olanlardan bir tanesi.”

Ek Kullanım Yolları

Toplantıda üretilen bir çok olumlu fikirden bir tanesi de blockchain’in Amerikan ürünlerini lisansları olmadan iç piyasayı berbat etmek için kullanan Çin şirketlerinin yaptığı sahtekarlıklar konusunda kullanılabileceği oldu. Akla gelen başka fikir ise blockchain’in Sivil Toplum Örgütlerinin yardım dağıtması gereken çatışmalı bölgelerde kullanılabileceği oldu. Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Randy Hultgren, blockchain sisteminin vatandaşlara, ”hükumetler hukukun üstünlüğünü reddettiğinde veya yasal sisteme erişimi engellediğinde, bireylerin temel mülkiyet haklarını nihai olarak ortaya koymalarını sağlamak için yeni yollar” verebileceği fikrini ortaya attı.

Dün dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi Oracle, ilerleyen günlerde ilaç şirketleri ve tedarik zinciri yönetimi için uygun olanlar da dahil bir çok  blockchain ürünü sunacağını açıklamıştı. Geçen ay ise elektronik devi Samsung kendi küresel tedarik zincirini yönetebilmek için blockchain kullanabileceğini vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment