Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD ve İngiltere’den Ortak Karar: Nicolas Maduro Banka Hesabına Erişemiyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından yönetilen heyet, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun para erişimini kısıtlayabilmek için İngiltere’deki yetkililerle iletişime geçti.

Aralarında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da bulunduğu bir grup ABD’li üst düzey yetkili, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun finansal bağımsızlığını kısıtlamak için İngiltere Bankası’ndaki yetkililerle irtibat kurdu.

Nicolas Maduro, normal şartlar altında ülkesinin başkanı olarak Venezuela’nın yabancı ülkelerde tuttuğu 8 milyar dolarlık rezervlere erişim sağlayabiliyor. Bu rezervlerin 1.2 milyar dolarlık kısmı İngiltere Bankası kasalarında tutuluyor.

Şu anda pek “normal şartlar” altında olmadığımız ve ABD, Nicolas Maduro’yu devlet başkanı olarak tanımadığı için durumun biraz daha farklı ilerlediğini söyleyebiliriz.

ABD, Birleşik Krallık gibi ülkeler Nicolas Maduro’ya karşı Venezuela Millet Meclisi Başanı Juan Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyorlar. Hem ABD hem İngiltere, Maduro’yu finansal bağlamda da kısıtlamaya başladılar.

Türkiye’nin halihazırda devlet başkanı olarak tanıdığı Nicolas Maduro, geçtiğimiz yıl Venezuela’nın kendi dijital parasını oluşturması gerektiğini açıkladı. Maduro’nun açıklamaları doğrultusunda Petro adı altında yeni bir dijital para oluşturuldu.

Maduro, ABD gibi ülkelerin Venezuela’ya çeşitli yönlerden yaptırım uygulayabileceğini, Venezuela’nın itibari para ile yapılan banka işlemlerine güvenemeyeceğini ve bu yüzden dijital para kullanması gerektiğini düşünüyordu.

Şu ana dek ne Venezuela’dan, ne ABD’den ne de İngiltere’den Maduro’nun Venezuela finans rezervlerine ulaşamıyor olmasıyla ilgili bir açıklama geldi. Venezuela’nın geleceği, görünüşe göre hala netlik kazanmış değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment