Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Gündem FTX: Senatörler Çöküş Hakkında Ne Düşünüyor

Kripto para borsası FTX’in yaşadığı likidite krizi ABD’li senatörler ve regülatörlerin dikkatini üzerine çekti. Kripto para endüstrisi üzerine çalışan yetkililer konu hakkında görüşlerini bildirdi.

Son 1 haftadır likidite krizi ile mücadele eden FTX, birçok kurum ve kuruluşun dikkatini üzerine çekti. ABD’li senatörler konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Senato Tarım Komitesi Başkanı Debbie Stabenow yaptığı açıklamada, FTX’in çöküşünün kripto para sektöründeki federal gözetimin arttırılmasına yönelik ihtiyacı gösterdiğini öne sürdü. Başkan Stabenow tüketicilerin, şirketlerin şeffaflık ve hesap verebilirlik eksikliğinden zarar görmeye devam ettiğini belirtti.

Debbie Stabenow’un Cumhuriyetçi Mevkidaşı Senatör Jhon Boozman ise Stabenow’a destek verdi. Mevkidaşı ile beraber uluslararası iş birliğine olanak tanıyan ve tüketicilere güven veren yeni bir düzenleyici çerçeve olan DCCPA’nın son sürümünü geliştirmeye kararlı olduklarını belirtti. Resmi olarak 3 Ağustos 2022‘de duyurulan DCCPA’nın yasalaşması durumunda SEC bazı alanlarda CFTC’ye yetkilerinin bir kısmını verecek.

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Senatör Sherrod Brown, FTX’in çöküşünün kripto paraların başarısız olabileceğine dair önemli bir uyarı zili niteliğinde olduğunu ifade etti. Çöküşün araştırılmasının suistimallerin tespiti için oldukça önemli olduğunu savunan Senatör, bu gibi krizlerin kolayca piyasa içerisinde yayılabileceğini bu yüzden tüketicileri, ABD piyasalarını ve bankacılık sistemini korumak için ileriye yönelik en iyi yolu bulmaya kararlı olduklarını duyurdu.

Bankacılık Komitesi Kıdemli Üyesi Patrick Toomey ise Brown’dan farklı olarak yaşananların halihazırda regülatörlerin iyi niyetli aktörlere rehberlik etmeyi reddetmesinin ve kongre üyelerinin harekete geçmemesinin bir sonucu olduğunu savundu. Senatör Toomey’in Ripple ve Coinbase CEO’suyla benzer açıklamalar yapması dikkat çekti.

Finansal Hizmetler Komitesi Başkanı Maxine Waters, FTX vakasının kripto piyasasının federal gözetime ne kadar ihtiyaç duyduğunun bir göstergesi olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 4 yıl boyunca komitenin onun liderliğinde kripto para sektörünü araştırdığını bildiren Waters, ek olarak stablecoinler için Patrick McHenry ile çift taraflı bir stablecoin çerçevesi oluşturmak için çalıştıklarını belirtti.

Patrick McHenry ise konuya Waters’dan daha ılımlı yaklaştı. Yeni çerçevenin tüketicileri korurken ivonasyonu da engellememesi gerektiğinin altını çizdi.

Senatör Cynthia Lummis ve Elizabeth Warren da çözüm yolunun daha sıkı bir düzenleyici çerçeveden geçtiğini savunan yetkililer arasında yer aldı. İkili halihazırda kripto karşıtı politikaları ile biliniyordu.

Yetkililerin genel kanısı, düzenleyici çerçevenin daha da sıkılaşması olurken kripto patronları yaşananların ise düzenleyici çerçevenin uygulanamaz olmasının bir sonucu olduğunu ileri sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!