Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Zıt İdeolojiler Kripto Para Düzenlemelerinde Hemfikir

Kripto para sektörü git gide popülaritesini arttırıyor ve piyasa büyüdükçe riskler de büyüyorlar. ABD’deki kanun yapıcılar da kripto paraların yasal olarak düzenlemeleri konusu üzerinde daha fazla durmaya başladılar.

ABD’de şu anda kripto paraların denetimini -olabildiğince- sağlayan tek bir organ yok. Bunun yerine söz konusu görev şu dört kurum arasında bir nevi dağıtılmış durumda: ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), Hazine Bakanlığı ve Federal Rezerv.

6 Şubat’ta gerçekleşen açık oturumda SEC ve CFTC’nin kripto paralar, ICO’lar ve Blockchain teknolojisi hakkındaki görüşlerini öğrenmiştik. Bu oturum sonucunda öğrendiğimiz şey bu iki kurumun da kripto paraları düzenlemek istediği ve mümkünse bunu işbirliği doğrultusunda yapmak istediği. Hem SEC hem CFTC Blockchain teknolojisi için olabildiğince salaş düzenlemeler getirmek ve böylece teknolojinin gelişimine katkıda bulunmak isterken ICO’lara karşı olabildiğince sert davranmak istiyorlar.

Oturumda aynı zamanda kripto paraların piyasa manipülasyonu ve sahtekarlık gibi hususlara karşı düzenlemelerle korunmaları gerektiği de dile getirildi.

Kripto para sektörünün daha çok tanınması ve büyümesiyle birlikte Senato Bankacılık Komitesi’nin üyelerinden olan Cumhuriyetçi Senatör Mike Rounds da kripto paraların düzenlenmesi konusundaki tartışmaya katıldı. Rounds:

“Altı ay önce bu büyümeyi fark etmedik. Piyasa değişti.”

Rounds Reuters’a yaptığı yorumlarda “düzenleyici bir çerçeveye şüphesiz ihtiyaç duyulduğunu” söyledi ve kripto paraların hem emtia hem de menkul kıymet olarak düzenlenebileceklerini belirtti.

Kripto paraların ve ICO’ların menkul kıymet olarak mı düzenleneceklerine dair yapılan tartışmalar yalnızca ABD’de değil Dünya’nın pek çok ülkesinde devam ediyor. İsviçre Maliye Otoritesi 17 Şubat’ta bir ICO’nun ve ICO bünyesindeki token’ın menkul kıymet olarak düzenlenip düzenlenmeyeceğine karar vermede yardımcı olabilecek bir kılavuz yayınladı. ABD henüz buna benzer bir belge yayınlamış değil.

Karmaşık Sinyaller

Bundan birkaç gün önce (16 Şubat) Beyaz Saray’da Başkan Özel Yardımcısı olarak çalışan Rob Joyce CNBC’ye röportaj verdi. Joyce kripto paraların genel olarak düzenlenmelerinin henüz “yakın” olmadığını ve Beyaz Saray’ın düzenleme aşamasını hala “araştırmakta ve kavramakta” olduğunu söyledi.

Ancak Reuters’ın yaptığı habere göre ABD’li kanun yapıcılar kripto paralara olan talebin artmasıyla birlikte kripto paraları SEC’in yatırımcıları menkul kıymetlerden korumak için kullandığı kurallara tabii tutmayı düşünüyor.

Cumhuriyetçi Temsilcilerden olan Bill Huizenga -kendisi de yakın zamanda bu konuda bir oturuma katılacak- “bu konuda yolu SEC’in göstereceğini” söyledi.

Demoktrat Carolyn Maloney de Huizenga’nın düşüncesine katılıyor ve SEC’in kripto para konusunda -en önde gelen- düzenleyici organ olacağını düşünüyor. Maloney yaptığı yorumlarda “pek çok kişinin bu dijital paraları destekleyen bir şey olmadığını fark etmediğini” de söyledi.

Dave Brat gibi “serbest piyasacı” Cumhuriyetçiler bile düzenlemeleri desteklediğini belirtti:

“Eğer bu tüm ekonominin istikrarını bozabilecek bir para birimiyse bu konuşmayı yapmamız gerekiyor.”

Kripto paraların düzenlenmesine yönelik bu denli talep olsa da kanun yapıcıların Blockchain teknolojisinin gelişimini önlememek için ellerinden geleni yapacaklarını biliyoruz. Demokrat Senatör Chris Van Hollen şöyle konuştu:

“Buradaki amaç yenilikleri bastırmadan tüketicileri koruyacak kurallar belirlemek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment