Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’deki Bu Eyalet Blockchain Üzerinden Oy Verme İmkanı Tanıyacak

ABD’nin Batı Virginia Eyaleti’ndeki yetkililer, eyalet sınırları içerisinde yer alan 55 bölgenin de kullanacağı Blockchain bazlı yeni bir mobil seçim uygulaması hazırlıyorlar. Eyalet yetkilileri tarafından planlanan bu seçim uygulaması özellikle askerde olan ve dolayısıyla posta ile oy kullanmak zorunda kalan vatandaşların uzaktan da oy kullanabilmelerini sağlamak için tasarlandı.

Koin Bülteni’nde Mayıs ayında paylaştığımız bir haberde Batı Virginia’nın Blockchain bazlı bir seçim gerçekleştirdiğini belirtmiştik. Eyaletteki bakanlık bürosunun yetkililerinden olan Mike Queen o dönemde yaptığı açıklamada şöyle söylemişti:

”Eyalet büromuz blockchain’in bu tip bir mobil oylama uygulaması için yüksek güvenlik sağlıyor. Bu tip bir oylama sisteminin gelecekte de kullanılabilmesini canı gönülden umuyoruz. Belki de bu askeri personelimiz için önümüzdeki genel seçim kadar erken bir vakitte bile gerçekleşebilir.”

Eyalet yetkililerinden olan Mac Warner, Mayıs ayında gerçekleştirilen deneme sürecinin başarılı olması durumunda Blockchain bazlı seçim sisteminin geliştirileceğini ve daha fazla alana yayılacağını söyledi.

Batı Virginia’nın kullandığı Blockchain bazlı seçim uygulaması Voatz adlı bir teknoloji startup’ı tarafından geliştirildi.

Eyalet yetkilileri, deneme sürecinden olumlu sonuç alınsa dahi eyalete bağlı bölgelere uygulamayı kullanma zorunluluğunun yüklenmeyeceğini söylediler. Voatz tarafından geliştirilen bu uygulama eğer başarılı olursa Bati Virginia Eyaleti’ne bağlı olan idari bölgeler, uygulamayı kullanıp kullanmayacaklarına kendileri karar verecekler.

Eyalette Kasım ayında gerçekleşecek olan seçimde işler tam olarak nasıl ilerleyecek bilemiyoruz ancak bazı teknoloji uzmanlarına göre mobil seçim uygulamasından pek fazla verim alınamayacak.

Bu uzmanlardan biri olan Joseph Lorenzo, mobil uygulama üzerinden oy verme fikrinin “korkunç” olduğunu dahi söylüyor:

“İnsanlar güvenlik seviyesi korkunç düzeyde olan cihazlarını kullanarak korkunç durumda olan ağlarımız aracılığıyla fiziki bir evrak olmadan güvence altına almanın son derece zor olduğu sunuculara oy gönderecekler.”

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment