Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alman Dışişleri Bakanı: ABD’den Bağımsız Ödeme Kanalları Oluşturmamız Gerekiyor

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, ABD’den bağımsız yeni bir ödeme sistemi oluşturmayı düşünüyor ve bazı uzmanlara göre böyle bir sistem, Bitcoin için epey faydalı olabilir.

İran ve Venezuela gibi ülkeler, ABD tarafından uygulanan yaptırımlar sonucunda küresel finans sisteminden adeta dışlandılar ve bu da söz konusu ülkelerin diğer ülkelerle işlem yaparken zorluk yaşamasına yol açtı. Biliyoruz ki Türkiye de ABD yaptırımlarına maruz kalan ve bunun sonucunda ekonomik açıdan zorlanan ülkeler arasında.

Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD’nin uyguladığı yaptırımları gerekçe göstererek şöyle bir açıklama yaptı:

“ABD’den tamamen bağımsız yeni ödeme kanalları oluşturarak Avrupa’nın egemenliğini güçlendirmemiz, Avrupa Para Fonu’nu kurmamız gerekiyor.”

Kripto Paralar İçin Olumlu

İran yönetimi geçtiğimiz aylarda kripto para ticaretiyle mücadele ediyordu ancak yönetim, son zamanlarda dış ticaret için dijital para kullanmayı düşünür oldu.

İran Parlamentosu’na bağlı Ekonomik İlişkiler Komisyonu’nun (PEİK) yöneticisi olan Mohammad Reza Pourebrahimi, Rusya ile yaptıkları görüşmeler sonucunda iki ülke arasındaki ticaret anlaşmalarının merkezsiz finans ağları üzerinden gerçekleştirilebileceğini söyledi. Pourebrahimi konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

“PEİK olarak İran Merkez Bankası’na kripto para kullanımıyla ilgili sununmlar hazırlama talimatını verdik bile. Kripto para kullanımı son bir, iki yıldır epey önemli bir konu haline geldi. Dolar kullanmamak için başvurulabilecek en makul yollardan biri kripto para kullanmak. Rus yetkililer de bizimle aynı görüşteler.”

Uluslararası bir bankacılık sistemi olan SWIFT de neredeyse tamamen ABD hükümetinin kontrolü altında olduğu için bu sistemi kullanan ülkeler tam anlamıyla ‘bağımsız’ sayılamıyorlar. Mesela Fransa’nın en büyük holdinglerinden olan Total, ABD tarafından uygulanan baskılar yüzünden İran’daki büyük çaplı bir enerji projesinden vazgeçmek zorunda kaldı.

SWIFT sisteminin merkezi Belçika’da bulunuyor ancak yaptırım gücü ABD’de bulunduğu için Belçika’daki yetkililerin de ABD’nin uyguladığı yaptırımlara uymaktan başka seçenekleri yok.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ın yaptığı açıklamalar son derece ilgi çekici çünkü ilk kez böyle bir ülkenin ABD baskısının olmadığı bir finans sistemine geçiş yapmak istediğini duyuyoruz.

Bundan bir süre önce ABD Doları’nın batışa geçeceğini söyleyen ve insanlara altın ve Bitcoin almaları yönünde tavsiyede bulunan Kim Dotcom’un da bu konuyla ilgili şöyle bir yorumu var:

“Alman Maliye Bakanı Avrupa Birliği Para Fonu’nun, AB Swift’inin kurulmasını ve ABD harici ödeme sistemine geçilmesini istiyor. Gerekçe olarak da İran anlaşmasını gösteriyor ama aslında AB’nin USD baskısından kurtulmak istediğini görüyoruz. Dediğim gibi, USD çökecek.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment