Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ASKfm CEO’su İle Bir Kişinin Ölümü İle Sonuçlanan ICO Tanıtımı Hakkında Detaylı Röportaj

Geçtiğimiz günlerde bir grup kripto para hayranı dağcının Everest dağına tırmanıp zirveye, içerisinde yeni çıkacak ASKfm ICO’su tokenleri bulunan cüzdanı bıraktıkları tanıtım kampanyasını ve bunun nasıl bir kişinin ölümü ile sonuçlandığını aktarmıştık. Hayatını kaybeden kişi ise tırmanış sırasında dağcılara rehberlik eden ve eşyalarını taşımaya yardım eden yerel Nepal halkından bir Şerpa idi.

Dağcılar, bir anda kendisini yanlış bir tanıtım kampanyasının içerisinde bulan ASKfm tarafından finanse ediliyordu.

Finance Magnates haber sitesi şirketin CEO‘su Maxim Tsaryk‘e ulaşarak kendisinin konu hakkındaki düşüncelerini dinlemek istedi:

FM: Öncelikle ne olduğunu kendi kelimelerinizle açıklayın lütfen.

Everest ve Lhotse dağlarına yapılan yolculuk Şerpa rehberlerinden sorumlu olan Seven Summit Treks isimli hizmeti kiralayan Kuluar Alpine Club tarafından organize edildi.

Tırmanışın sponsoru biz olduğumuz için, bu trajik olayların yaşandığı yerde gerçek anlamda bulunmuyorduk ancak soruşturmaya yardımcı olmak için dağcılar ve yerel Şerpa topluluğu da dahil olaya dahil bütün taraflarla konuştuk.

Buna ek olarak daha detaylı bir soruşturma da yaptık ancak kısa süre sonra anladığımız şey takımın yanında bulunan üç Şerpa rehberi ile birlikte Everest dağının zirvesine ulaştığı ancak hava şartlarının bir anda kötüleşmesi sebebiyle inmek zorunda kaldığı oldu. Zirveye ulaşmak ile hemen ardından gerçekleşen zorunlu iniş arasında kalan üç Şerpa, grup olarak inmeye başladı ve daha da kötüleşmeye başlayan hava şartlarından bir an önce kaçmaya çalışan dağcıların biraz gerisinde kaldı.

Dağcıların hepsi bu iniş esnasında kritik durumla karşılaştıktan sonra bile kamp 4’e ulaştı. Geri kalan üç Şerpa’dan ikisi de aynı kampa ulaştı ancak üçüncü Şerpa Lam Babu’nun kayıp olduğu ertesi sabaha kadar fark edilmedi. Böylelikle tırmanışın bu aşamasında geriye kalan 2 Şerpa, kaybolan Şerpa ile göz kontağı kuran son iki kişi oldu.

Kurtarma çalışmaları ile ilgili bütün sorular Kayıp Şerpa Lam Babu‘yu işe alan ve sigortalayan Seven Summit Treks firmasına yöneltilmelidir.

FM: Çoğu medya kaynağı tırmanış için reklam kampanyası yorumunda bulundu. Bu haberlere katılıyor musunuz?

Çoğu büyük firmanın yaptığı gibi bir etkinliğe sponsor olduk ancak sonu iyi bitmedi ve ortaya çıkan sonuç bizi inanılmaz bir derecede üzdü ve dehşete düşürdü.

Ekstrem sporları ve etkinlikleri destekleyen şirketler, bu etkinlikler her zaman aşırı riskli olduğu için, daima bir risk almaktalar. Bunun iyi bir tanıtım kampanyası olup olmadığını tartışabiliriz ancak, bu kişi günlük olarak yüksek risk barındıran bir ortamda çalışıyor olsa veya ekstrem zorluğa sahip bir meslek sahibi olsa bile, bir kişinin hayatını kaybetmesinin ne kadar korkunç olduğunu tartışmaya açamayız.

FM: ICO tanıtım kampanyaları son zamanlarda limitleri iyice aşmaya başladı mı?

Ben ‘standart’ tanıtım kampanyalarının ICO projelerinin bu alanda yaptıklarından çok farklı olduğunu düşünmüyorum. İkisi de aynı prensipleri taşıyor ve günümüzde bunu yapmak için neredeyse her yerde ilginç tanıtım reklamları yapılmakta. İnsanlar sürprize uğramak ve şok olmak istiyorlar, zaten bu sebeple reklamcılık sektörü bu hedeflere ulaşmaya çalışıyor.

Geleneksel sektörlerin içinde bulunan RedBull, GoPro veya RedFox gibi şirketleri düşünün. Bu şirketler genellikle ölüm veya yaralanmalar ile sonuçlanan ekstrem sporlara ve takımlara olan sponsorlukları ile tanınıyorlar.

Bu sporcular ve profesyoneller için bazen meydana gelen talihsiz olaylar yüzünden mevzu bahis şirketleri lanetlemek ve suçlamak çok mantıklı gelmiyor çünkü sponsorlar ne veya kim olursa olsun paraşüt sporcuları yine de hava dalışı yapacak ve F1 pilotları da yarış pistlerinde tekerlerini yakmaya devam edecek.

Hatta size daha ilginç bir bilgi vereyim, Google insanların sadece eğlenebilmesi için Everest dağına bir ekip göndererek dağın ”Street View’ini” almak istedi ve bu olay sonunda bir tane Google mühendisinin ölümü ile sonuçlandı.

Bizim ile alakalı olayın sponsorlu bir etkinlik olmasına karşı Google etkinliğinin direkt şirket etkinliği olmasından başka, iki olay arasında da pek bir fark göremiyorum ve tabii ki ikisi de çok trajik olaylar.

FM: Şirketinize yönetilen eleştirilere nasıl cevap veriyorsunuz?

Son günlerde bir çok spekülatif ve doğru olmayan haberlerin hedefi olduk. Bir çok geleneksel kurum ve ana akım medya kaynağı kripto para birimleri, blockchain ürünleri ve ICO’lar hakkında kuşkucu olma özelliğini hala korumakta.

Bunların bir çoğu bu talihsiz olayı kendi lehlerine kullandı ve normal bir gazetecinin yapması gereken gibi olayların aslını araştırma zahmetine hiç girmeden veya bunları kendi okuyucularına aktarmadan sadece bizimle dalga geçtiler.

Bu olay hakkında yazılan ilk haber ”ICOmedy” (ICOmedi) başlığına sahip bir bölümün altında yayınlandı. Everest dağında bir kişinin ölümüyle sonuçlanan olayı kendi anti ICO/Blockchain görüşleri için kullanıyorlar ve bunu daha da gülünç bir olay olarak göstermeye çalışıyorlardı ki bu gerçekten üzücü.

Birisinin ölümü ile ilgili yorumlarda bulunan ve bir kişinin veya şirketin ününü azaltma amacıyla atılmış bir başlık, ciddi bir şekilde ele alınmış bir araştırmadan çok daha fazla insan çekebilir ki bu ana akım medyanın gerçeklerle değil de tartışmalı ve kesin olmayan hikayelerle ilgili olması gerçeği ile zaten kolayca açıklanılabilir.

Çok basit bir online araştırma yapabilme yetisine sahip herhangi bir kişi bunu yaptığı an kontrol edilmemiş ve tam olarak doğrulanmamış bilgilerin medyada gezinmekte olduğunu kendi gözleriyle görebilir. ”İlk ICO ölümü” gibi başlıklar atılmaya başlandı ki bu bir bisikletçinin Red Bull sponsorlu bir yarışmada hayatını kaybetmesi ve buna ”ilk enerji içeceği ölümü” tarzında başlık atılması ile hemen hemen aynı anlama sahip.

FM: İnsanları zirveye çıkıp cüzdanı almaya teşvik eden YouTube videosunu yayından kaldırma niyetiniz var mı?

Videonun tanıtımını durdurduk ve bundan sonra ne içsel ne de dışsal olarak hiçbir şekilde bu videoyu göstermeyeceğiz. Biz aslında kimseyi gidip ciddi ciddi bu cüzdanı bulması için zorlamıyorduk, bu sadece bir tür eğlence şeyiydi. Oraya çıkıp cüzdanı yerleştiren kişiler profesyonel dağcılardan oluşmakta olup bizim sponsorluğumuz olsun olmasın böyle tırmanışlara katılan kişilerdir.

FM: Etkinliğe medya tarafından verilen karşılığın adil olduğunu düşünüyor musunuz?

Blockchain ve ICO konularının şu sıralar medya kanallarında çok popüler olduğunu hesaba katarsak, hikayenin çok hızlı yayıldığını söylemeye gerek bile kalmıyor. Yine de bir kişinin ölümü büyük bir trajedidir ve okuyucu kazanmak veya haber oluşturmak gibi şeyler için kullanılmamalıdır.

Merkeziyetsizlik taraftarları olarak, bilginin sadece halka açık olmasını değil aynı zamanda doğruluğunun da kontrol edilmesini savunuyoruz. Diğer türlü bilgi sadece spekülasyondan duyar kasmaya doğru ilerler. İçerik kalitesi bizim ilerleyen günlerde yapacağımız ASK.fm ICO projesi için ana unsurlardan bir tanesi.

Okuyucu tabakasının yayınlanmış ama doğruluğu kanıtlanmamış haberleri okuması adil mi? Veya hikayeyi ”ICOmedy” olarak etiketleyip sadece topluluk tarafından şikayet aldıktan sonra bunu değiştirip özür dilemek, bu adil mi?

ICO’ların iyi olup olmadığını tartışabiliriz ve bu konuda herkesin kendi görüşü vardır ancak böyle bir konuyu kendi anti-ICO programınızın bir parçası olarak kullanıp bunu kendi emellerinize alet etmek kesinlikle ikiyüzlülüktür.

FM: Eğer elinizde fırsat olmuş olsaydı farklı bir şeyler yapar mıydınız?

Bu gerçekten ilginç bir soru. Açıkçası zamanda geriye gidip olayların gidişatını değiştirebilme şansım olsaydı büyük ihtimalle bunu yapardım. Tabii ki halkla ilişkiler bakış açısından bu olay çok yanlış bir yöne doğru gitti ancak daha da önemlisi bu olay ciddi manada trajik ve dehşet verici. Eğer elimde şirketin ismini sonunda birisinin ölümü ile sonuçlanacak tırmanışta kullanmaktan kaçınma şansım olsaydı, bunu yapmamayı tercih ederdim.

FM: Ask.fm için sıradaki hamle ne?

168 farklı ülkeden oluşan 215 Milyon kayıtlı kullanıcımız var ve bunlara hizmet etmekle yükümlüyüz. Onlara yüksek kaliteye sahip, kullanıcı tarafından üretilmiş ve merkeziyetsiz dağınık ağ üzerine kurulu bir içerik sunmak bizim en büyük sorumluluğumuz. Profesyonelleri, etkili isimleri, eğitimcileri ve daha iyi içerik kalitesine sahip olmak isteyen insanları bir araya toplayarak herkese daha kolay bir formatta daha üst düzey bir eğitim sağlayabilmeyi mümkün kılan soruları ve cevapları ortaya çıkartmayı hedefliyoruz.

Bazıları merkeziyetsizliğin ve böylesine büyük bir topluluğun blockchain platformuna aktarım sürecinin neredeyse imkansız olduğunu söyleyebilir ancak bir zamanlar Nelson Mandela‘nın da dediği gibi, ”yapılana kadar her şey imkansız görünür.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment