Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Bankalarının Ağır Topları: “Bitcoin nakitsiz ekonomi için bir çözüm değil”

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Yerleşimler Bankası’ndan (BIS) yöneticiler, 13 Mart’ta yayınladıkları bir bildiride Bitcoin’in “nakitsiz ekonominin cevabı olmadığını” söylediler.

Merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) üzerine hazırlanan BIS raporunu yorumlarken, Benoît Cœuré ve Jacqueline Loh da bankaların havale seçeneklerini iyileştirmesi ve CBDC’lere başvurmaması gerektiğini belirttiler. Dediklerine göre Bitcoin, havale piyasasında artırılan müşteri taraflı tekliflerle karşılanabilecek bir “rakip meydan okuma”.

Benoît Cœuré, ECB’nin yönetim kurulu üyesi, aynı zamanda da Uluslararası Yerleşimler Bankasının Ödemeler ve Piyasa Altyapıları Komitesinin başkanı. Jacqueline Loh ise BIS Piyasalar Komitesi’nin başkanlığını yapıyor.

“Birçok kusuruna rağmen, bitcoin mevcut sistemimizin eski bir başarısızlığına dikkat çekiyor: Sınır ötesi perakende ödemeleri… Bu ödeme kanalları, genellikle iç hatlara göre çok daha yavaş, daha az şeffaf ve daha pahalı oluyor. İlgili iyileştirmeler, bitcoin’in yükselişine karşılık vermenin en iyi yoludur.”

Hem BIS raporunda, hem de Cœuré ve Loh’un yorumlarında kripto-para birimi düzenlemesi konusunda yorumlardan kaçınılsa da Cœuré, konunun gelecekte uluslararası toplum için “önemli bir odak noktası” olacağını öngörmekte. Şubat ayında ECB Denetleme Kurulu başkanı Daniele Nouy da yönetmeliğin “kesin olarak yapılacaklar listesinde ilgili konunun çok da öncelikli olmadığını” söylemişti.

Öte yandan Blockchain, 2018 yılında AB desteği için büyük bir nokta olmaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu, Şubat ayında özel bir Blockchain Gözlemevi’ni tanıttı ve geçen hafta daha kapsamlı tekno-finans düzenleme planlarının altını çizdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment