Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB Regülatörü ESMA’dan Kripto Para Uyarısı

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi, 17 Mart günü finans piyasalarındaki risklere, trendlere ve zayıflıklara ilişkin bir rapor yayınladı. Bitcoin gibi kripto paraların üstünde duran ESMA, “fiyat rekoru kıran ve henüz regüle edilmemiş olan kripto varlıkların, yatırımcılar açısından risk teşkil ettiğini” belirtti.

Bir Avrupa Birliği kurumu olan ESMA, menkul kıymet piyasalarının şeffaf, etkin ve fonksiyonel bir şekilde işlemesi için kurulmuştur. ESMA, yatırımcı haklarını korumak ve finansal istikrarı sağlamak için çalışmalar yapar.

“Tüm paranızı kaybedebilirsiniz”

ESMA kripto paraların “riskli ve spekülatif varlıklar” olduğunu ve yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini açıkladı. Kripto para alım-satımı yapanların, “tüm paralarını kaybedebilecekleri” belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, dün “Kripto paralarla ilgili ciddi kaygılarımız var. Tüm dünyada kaygı söz konusu.” dedi.

Avrupa Komisyonu, Eylül 2020’de dijital varlıkların regüle edilmesi için bir yasa teklifinde bulundu. Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi, bunun henüz uygulamaya konmadığını vurgulayarak çoğu kripto varlığın ve alım-satım platformunun “Regüle edilmemiş durumda olduğunu” hatırlattı.

Kripto para fiyatları neden yükseldi?

Mart 2020’de 4.000 doların altına inen Bitcoin, bu yıl 61.788 dolara çıkarak rekor kırdı. AB’nin finans regülatörü, kripto para fiyatlarındaki yükselişin “PayPal gibi şirketlerin kripto para sektörüne girmesi ve DeFi’a gösterilen ilgi” ile açıklanabileceğini ifade etti.

Yatırımcıları kripto paralara yönlendiren bir diğer şeyin, Covid-19’a karşı hazırlanmış para politikaları olduğu belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!