Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Merkez Bankası Estonya’nın Ulusal Kripto Para Hayallerini Yıktı

Bundan bir süre önce Estcoin adı altında ulusal bir kripto para oluşturma planları yapan Estonya, Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı olan Mario Draghi’den ve yerel banka otoritelerinden gelen eleştiriler sonrasında bu planı iptal etti.

Estonya’da uygulanan e-ikamet programının genel müdürü Kaspar Korjus geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Estcoin adlı bir kripto paranın geliştirilmesini ve oluşturulmasını önermişti. Korjus tarafından yapılan öneriye göre söz konusu Estcoin, Estonya’nın ulusal dijital parası olarak işlev görecek ve zaman içerisinde ülkedeki e-ikamet programının resmi para birimi haline dönüşecekti. Estcoin adlı ulusal kripto paranın e-ikamet programı dahilinde kullanılması ve böylece Estonya’nın elektronik kimliğini kullanan yabancıların belge imzalama ve şirket kurma gibi işlemlerde teşvik edilmeleri planlanıyordu.

Avrupa Merkez Bankası’nın başkanı Dragi geçtiğimiz Eylül ayında “(AB) üyesi hiçbir ülke kendi para birimini oluşturamaz, Euro Alanı’nın para birimi eurodur” şeklinde konuşmuştu. Avrupa’nın kıdemli isimlerinden gelen bu yorumlar neticesinde Estonya’nın Estcoin hayalleri tam olarak olmasa da suya düştü. Ülkenin bilgi teknolojileri biriminin resmi yetkililerinden olan Siim Sikkut Bloomberg’e verdiği röportajda şöyle söyledi:

“Politikacılarla yaptığımız görüşmeler sonucunda Estcoin’in e-ikamet topluluğu dahilindeki işlemlerde kullanılacağına karar verdik. Diğer seçenekler söz konusu değil. Yeni bir para birimi oluşturmuyoruz.”

Korjus da Sikkut tarafından yapılan bu yorumu doğruladı ve “topluluk Estcoin’i” projesinin hala değerlendirme sürecinde olduğunu belirtti. Korjus aynı zamanda Estcoin’in “kesinlikle ulusal bir kripto para olarak tanımlanmayacağını” da vurguladı.

Draghi tarafından yapılan yorumlar ise Estonya Bankası’nın yöneticisi Ardo Hansson tarafından destek gördü. Hansson aynı zamanda belli başlı hükümet kuruluşları tarafından Estcoin hakkında çıkan “yanıltıcı raporlardan” da şikayetçi oldu.

Çeşitli hükümetler ve merkez bankaları olası bir ulusal kripto para projesini farklı açılardan değerlendiriyorlar. Bu ayın başlarında Norveç Merkez Bankası “paraya ve parasal sisteme olan güveni sağlamlaştırmak” için nakit paraya takviye olacak bir dijital para oluşturmayı düşündüğünü duyurmuştu.

İsviçre Hükümeti Federal Konseyi de yakın zamanda olası bir devlet-destekli dijital paranın ne gibi riskler ve avantajlar taşıyacağının araştırılmasını istedi. Araştırma önerisini kaleme alan Romeo Lacher “merkez bankası kontrolündeki bir e-frang epey sinerji yaratır ve bu da ekonomi için olumlu olur” yorumunu yapmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment