Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avrupa Parlamentosu: Kripto Para İtibari Paraya Alternatif Olabilir

Avrupa Parlamentosu yakın zamanda merkez bankalarıyla kripto paralar arasındaki ilişkiyle ilgili bir rapor yayınladı ve bu raporda kripto paraların itibari paraya alternatif olarak kullanılabileceklerini açıkladı. Avrupa Parlamentosu, kripto paraların nasıl çalıştıklarıyla ve bu türdeki para birimlerinin küresel çapta ne gibi bir etkiye sahip olduklarıyla alakalı bir çalışma yürüttü ve kripto paraların ‘para birimi’ olarak işlev görebileceklerini resmen açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Komitesi’nin kripto paralarla ilgili yaptığı tanım şu şekilde:

“Bir merkez bankası, kredi kurumu veya e-para kurumu tarafından basılmamış, değerin dijital temsili, bazı durumlarda paraya alternatif olarak kullanılabilir.”

Komite’nin kripto paralarla ilgili yorumu şöyle:

“Kripto paraların değerleri arz ve talep yasasına göre belirleniyor. Hiçbir para otoritesi tarafından desteklenmeyen kripto paralar diğer ürünlerle veya para birimleriyle yapılan alışverişlere bağlılar.”

Komite kripto paralarla ilgili yaptığı detaylı araştırmada bu türdeki para birimlerinin belli başlı sorunlar yaratabileceğini ancak bazı durumlarda çeşitli avantajlar sağlayabileceklerini belirtiyor. Komite’nin kripto paralarla ilgili yaptığı bir diğer yorum şu şekilde:

“Bu yenilikçi uygulamalar Yapay Zeka, bulut bilişimi, biyometrik, dijital kimlik, Blockchain, sibergüvenlik, RegTech, Nesnelerin İnterneti gibi ön plana çıkan yeni teknolojilerden faydalanıyorlar.”

Avrupa Birliği kripto paraların gelecek vaat ettiklerini düşünüyor ancak sektördeki yasal zorlukları da görmezden gelemiyor. Kripto para piyasasındaki çoğu projenin merkezi Avrupa dışı ülkelerde yer alıyor ki bu da bu projelerin AB yasalarına tabii tutulmadıkları anlamına geliyor. Dolayısıyla AB’nin bu projeler üstünde kayda değer bir yetkisi olmuyor.

AB her ne kadar bu konudaki zorlukları görmezden gelemiyor olsa da kripto para piyasasındaki gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip ediyor. Son zamanlarda yaşanan gelişmelerle birlikte AB’nin kripto para ve Blockchain sektörlerini çok daha yakından incelemek istediğini ve gelecekte bu sektörlerden mümkünse faydalanmayı planladığını görebiliyoruz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment