Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vietnam’daki Otoriteden Yerel Şirketlere Uyarı: Kripto Paradan Uzak Durun

Vietnam’ın menkul kıymetler piyasasından sorumlu kuruluşu, ülkedeki yerel şirketlere kripto para işlemlerinden uzak durmaları yönünde talimatta bulundu. Ülkenin başbakanı bu yılın başlarında Vietnam’daki kripto para faaliyetlerine belli başlı kısıtlamalar getirilmesi için çağrıda bulunmuştu.

Yetkili Kuruluştan Kısıtlama

Vietnam Menkul Kıymetler Devlet Komisyonu (SSC), ülkedeki şirketlerin ve fonların kripto paralarla alakalı herhangi bir üretim veya işlem sürecine dahil olmamaları yönünde bir talimat verdi. Yerel medyaya göre SSC’nin bu talimatı aslında bir ‘yasak’ olarak değerlendirilebilir. SSC’nin bu talimatı halka açık şirketleri, menkul kıymet şirketlerini, fon yönetim firmalarını, menkul kıymet yatırım fonlarını kapsıyor. SSC bu kapsamdaki şirketlerin ülkedeki AML (kara para aklama karşıtı sistem) yükümlülüklerine de uymaları gerektiğini vurguladı.

SSC, yerel şirketlere verdiği bu talimatı ülkenin başbakanı olan Nguyen Xuan Phuc tarafından 11 Nisan’da imzalanmış bir yönergeye dayandırıyor. Başbakan tarafından imzalanan yönerge ülkedeki kripto para piyasasına daha katı yaptırımlar uygulanmasına olanak tanıyor.

İlk Değil

Vietnam’da kripto para piyasasına karşı atılmış ilk olumsuz adımın bu olduğunu söyleyemeyiz. Vietnam Devlet Bankası (SBV) geçtiğimiz Nisan ayında ülkedeki ticari bankaların, ödeme hizmeti sağlayıcılarının ve aracılarının kripto para işlemi yapmalarını yasaklamıştı. Ülkenin merkez bankası olan SBV, bu tarz işlemlerin para aklama, terörizm finansmanı, vergi kaçakçılığı gibi riskler barındırdığı yönünde bir açıklama yapmıştı.

SBV geçtiğimiz yılın Ekim ayında ise kripto paraların “yasal birer ödeme aracı” olmadıklarını hatırlatarak vatandaşları uyarmıştı. Ülkenin Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve SBV yakın zamanda bir araya gelerek kripto para madenciliğinde kullanılan cihazların ithalatının da durdurulması gerektiğini yönünde bir karar almışlardı.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment