Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Avustralya’dan Kripto Para Borsalarına Yönelik Yeni Düzenlemeler

Avustralya kripto para borsaları 3 Nisan itibarıyla yeni “kara para aklama karşıtı” düzenlemelere uymak zorunda, hükümetten onay alındı.

Avustralya İşlem Raporları ve Analiz Merkezi AUSTRAC’nin web sitesinde yayınlanan güncel bilgilere göre, “dijital para borsaları” artık otoritelerin çatısı altına girmek zorunda. Aynı zamanda çeşitli raporlama ve kimlik denetleme prosedürlerinden geçmeleri de mecburi olacak.

Avustralyalı otoritelerin yasalardaki kripto para kullanımında vergilendirme ve kimlik yönetimi konularındaki boşlukları doldurmak amacıyla bu adımı attığı biliniyor.

Dolandırıcılığın hızla artıyor olmasından beliren rahatsızlık dolayısıyla Avustralya Vergi Dairesi geçtiğimiz hafta kripto paralardan elde edilen kazançlara gelen vergi kesintilerinin nasıl yapılması gerektiği konusunda vergi mükelleflerinin önerilerini almak istemişti.

Güvenlik önlemlerinin yeniden şekillendirilmesi sebebiyle, borsalar kanunlara uygun çalışmak amacıyla şimdilik 4 ana düzenlemeye bağlı kalmalı:

  • Bir AML/CTF sistemi (kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele sistemi) kurmak ve devam ettirmek, kara para aklama ve terörizm finansman risklerini azaltmak ve yönetmek
  • Müşterilerinin kimliklerini belirlemek ve doğrulamak
  • Şüpheli durumları ve 10 milyon dolar ve fazlasını (fiziksel) içeren işlemleri AUSTRAC’ye bildirmek
  • 7 yıl boyunca kayıt tutmaya devam etmek

6 aylık bir ödemesiz dönem yeni düzenlemelerin yapılmasını da beraberinde getirecek. AUSTRAC bu dönemde koşulları sağlayamayan kişi ve kurumlara karşı da daha müsamahakâr olacak.

“Politika ilkeleri dönemi” olarak adlandırılan 6 aylık süreç 3 Nisan 2018 itibarıyla başlıyor. Süreç boyunca AUSTRAC CEO’sunun ancak bir dijital para borsası (DCE) kurallara bağlı kalma konusunda yanlış adamlar attığı sürece yaptırımda bulunabileceği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment