Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Azerbaycan, Kripto Paradan Elde Edilen Gelir ve Kârları Vergilendirecek

Vergi Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkiliye göre, Azerbaycan’da kripto para işlemlerinden elde edilen kazançlar, artık vergiye tabi olacak. Enerji zengini ulustaki yetkililer, hem kurumsal kazançlara, hem de kişisel gelirlere değinmeyi amaçlıyorlar. Ülke, daha önce kripto para birimlerine karşı muhafazakâr bir tutum sergilemişti, ancak vergilendirme konusu şimdi Bakü’de bir değişiklik olduğuna işaret ediyor.

Hem Kurumsal, Hem de Özel Gelirler Vergilendirilecek

Vergi Bakanlığı’nda Vergi Politikaları ve Stratejik Çalışmalar Dairesi’nin başkan yardımcılığını yapan Nidjat Imanov, kripto para işlemlerinden elde edilen gelirlerin Azerbaycan’da vergiye tabi tutulacağını söyledi. Trend Haber Ajansı’nın haberine göre, Imanov bakanlığın tutumunu başkent Bakü’de düzenlenen Finans ve Yatırım Forumu’nda açıklığa kavuşturdu.

Vergi Bakanlığı’nın temsilcisi, resmi olarak: “Kripto paralı işlemlerden elde edilen gelirler vergilendirilecek. Bu, tüzel kişiler için kurumlar vergisi ve bireyler için kişisel gelir vergisi anlamına geliyor.” şeklinde bir açıklama yaptı. Imanov, “Birisi bir kripto para birimini satın aldı ve daha sonra onu daha yüksek bir fiyata sattıysa, aradaki tutar gelir olarak bildirilmeli ve vergilendirmeye tabi tutulmalıdır.” diye devam etti.

Azerbaycan’daki tüm yerleşik işletmelerin kazançları, ülkenin vergi kanunu kapsamında vergilendiriliyor. Güncel kurumlar vergisi oranı yüzde 20. Kişisel gelir vergisi ise aşamalı ve vatandaşlar tarafından hem yurt içinde, hem de yurt dışında  kazanılan para devletin vergi kapsamına alınıyor. 2,500 AZN’den (yaklaşık 1500 dolar) daha az olan gelirler aylık yüzde 14 oranında vergilendirilirken, bu sınırı aşan miktarlardan yüzde 25 vergi alınıyor.

Bitcoin’i Almak ve Tutmak Hala İşe Yarıyor

Kripto para birimi ticaret hacmi Azerbaycan’da da büyüyor ve devlet kripto paraları vergilendirme yoluyla bütçe gelirlerini artırmayı umuyor. Kripto piyasaları geçen yıl mayıs ve aralık ayları arasında hızlı bir büyüme kaydetti. Crypto Consulting’in kurucusu ve CEO’su Elnur Guliyev, “Bu süre zarfında, neredeyse her türlü kripto para biriminde 10 dolarlık küçük yatırımlar bile kârlıydı” dedi. Bu yıl birkaç zayıf ayın ardından, piyasalar yine hız kazanıyor.

Ancak Guliyev, piyasaların her geçen gün coşmadığını ve hangi kripto paranın yükseleceğini tahmin etmek için belirli bir takım becerilere ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek kullanıcıları uyardı. Uzmanlara göre, bariz seçenek Bitcoin satın almak ve değeri kazanç sağlayacak seviyeye gelene dek elde tutmak. Elnur Guliyev, “Bu seçenek hala işe yarıyor, ancak bunun ne kadar süre geçerli olacağını söylemek zor.” diye ekliyor.

Azerbaycan Kendi Kripto Para ve Blockchain Teknolojilerini Geliştirecek

Petrol, gaz ve diğer doğal kaynaklar açısından zengin olan Avrasya ülkesi, yakın zamana kadar kripto paralara karşı nispeten muhafazakar bir tutum sergiliyordu. Aralık ayında, Azerbaycan Merkez Bankası Başkanı Elman Rustamov, kripto paranın “meşru bir ödeme aracı olarak kabul edilmediğini” belirtmişti. Ayrıca, kripto paraların “yatırım için tehlikeli bir araç olmaya devam ettiğini” söylemiş ve üzerine kapsamlı düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Bununla birlikte, hükümetin yürütme organındaki kripto para vergilendirme konuşması, artık Bakü’deki iktidar koridorlarında ruh hallerinin değiştiğini gösteriyor.

Bu ayın başlarında, kripto para sektörünün temsilcileri “Kripto Para Birimi Piyasaları ve Blockchain Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi” olarak adlandırılan yeni bir dernek kurdu. Temel faaliyetleri eğitim çalışmaları yürütmek, yasal teklifler hazırlamak ve danışmanlık hizmetleri sunmak olacak. Merkez, ayrıca kurumsal alanlarda ve bankacılık sektöründe blockchain teknolojilerinin uygulanmasına odaklanacak ve ICO’lar aracılığıyla finanse edilen projeleri destekleyecek. Temsilcileri yabancı uzmanlarla işbirliği arayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment